• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

10x snelle recepten voor het kerstdiner op school

1 augustus 2022
Mijn kinderen vinden het heerlijk om opgedoft naar het kerstdiner te gaan, maar er moet natuurlijk een even mooie schaal kersthapjes mee naar school. Hier vind je onze tips voor 10 'easy going' recepten: niet moeilijk, wel lekker en mooi!
Het kerstdiner op school is toch wel één van de leukste en spannendste avonden op school. Mooi aangekleed, in het donker op weg naar school en dan snel het met lichtjes en kaarsjes versierde klaslokaal in om te kijken naast wie je zit. Mét natuurlijk een schaal lekkers.

En dat laatste, dat vind ik nou best ingewikkeld. Want ik ben géén keukenprinses, ik wil het liefste sámen met de kinderen het gerechtje klaar kunnen maken én het moet lauw of koud óók lekker zijn.

Dus daarom, voor de gemaksmoeders onder ons, mijn top-10 ‘Hoe-overleef-ik-het-kerstdiner-op-school?’-recepten:



Marshmellow pops
Marshmellows met chocola, wat wil je nog meer? Smelt chocolade in de magnetrok. Prik stokjes (lolliestokjes, eetbare of bv. zuurstokken) in de marsmellows. Houd je marshmellow-op-een-stokje één voor één horizontaal boven het bakje met gesmolten chocola en smeer met een mes de chocolade mooi gelijkmatig rondom. Tip: dip ze niet, grote kans dat je veel te veel chocolade krijgt. Sprinkle boven een bakje aan alle kanten sprinkles over de marshmellows en laat ze op een bordje even drogen.

Kerstboompjes op een stokje
Deze boompjes maak je van (zelfgebakken of zelfgeochte) chocoladecake. Snij de cake in plakken, niet te dun zodat je er een zuurstokje in kan steken aan de onderkant. Snij de plakken weer in driehoeken of gebruik een kerstboom-uitsteekvormpje. Teken met een decoratiestift een groene slinger op de boom en duw op de uiteinden zachtjes de rode M&M's erin. Als je wilt kun je nu nog een beetje poederzuiker over je boompjes strooien. Steek onderin een zuurstokje en voilá, klaar is kees!



Uitsteek-komkommertjes
Lekker en gezond! Maak plakjes van rauwkost (bijvoorbeeld komkommer, tomaat, paprika en wortel) en steek hier met het stekertje vormpjes uit. De vormpjes die je uitgestoken hebt, kun je weer in de plakjes rauwkost doen, waar je vormpjes uitgestoken hebt. Dus de paprika in het plakje komkommer enzovoort! Tip: gebruik ook kaas of worst. 

Feestfruit met choco-dip
Gezond, met een lekkere choco-dip. Smelt de chocolade au bain-marie zodat het niet aanbrandt. Was en droog het fruit, prik de druiven en aardbeien om en om op de lange tapasprikkers. Dip de bovenste aardbei in de gesmolten chocolade (dip, draai, eruit!) en haal 'm daarna door de discodip. Prik het fruitspiesje in een gehalveerde en met aluminiumfolie beklede kool, zodat het goed kan drogen. Als je klaar bent, kan je de kool met spiesjes zo in de koelkast tot gebruik. Handig en feestelijk!



Gevulde eieren
Kook een aantal eieren in 10 min. lekker hard. Haal de eieren uit het water en laat ze even 'schrikken'. Laat de eieren verder afkoelen. Pel de eieren en snijd ze in de lengte doormidden. Haal met een lepel voorzichtig het eigeel eruit. Meng het eigeel met mayonaise tot een stevig mengsel. Voeg mosterd en peper en zout toe voor de smaak. Doe dit mengsel in een slagroomspuit. Leg de eierhelften op een schaal en vul ze met het eigeelmengsel. 
Vervolgens kun je de eieren naar hartelust garneren, bijvoorbeeld met een beetje paprikapoeder.

Soesjes met spikkels
Haal soesjes bij de supermarkt en laat ze ontdooien. Laat je chocola smelten, dip de soesjes één voor één op hun kop in de chocolade. Laat ze even uitdruipen en draai ze dan om naar boven, zodat de druppel als een krulletje op de bovenkant komt te liggen. Hou het soesje vervolgens rechtop boven een bakje met sprinkles, neem wat sprinkles tussen je wijsvinger en je duim en strooi ze over de chocolade. Zet het soesje nu op een bordje om even uit te harden. Tip: dip het soesje niet in de sprinkles, dat geeft een kliederboel.



Olaf op een stokje
Prik drie marshmallows boven elkaar op een satéprikker. Prik daarboven op een dropje. Meng poedersuiker en water en maak daarmee eetbare 'lijm'. Hiermee plak je de oogjes, de neus en de knopen (allemaal stukjes hagelslag) op de marshmallows. Tot slot maak je met de rode glazuurstift een mondje. Klaar is je sneeuwpoppetje!

Appelroosjes
Prachtig om te zien! Rol van het bladerdeeg een grote plak en bestrooi deze ruimschoots met kaneel en basterdsuiker. Snijd de appel in vier partjes en verwijder het klokhuis. Snijd nu de appel in dunne plakjes (schil mag erop blijven). Leg deze plakjes 2 á 3 minuten in kokend water met een beetje citroensap, zodat ze gemakkelijk opgerold kunnen worden zonder te breken. Snijd nu het bladerdeeg in lange repen van ongeveer 2 cm breed en leg de appelschijfjes op de strook bladerdeeg. Rol de strook op en leg het roosje op een met bakpapier beklede bakplaat. Wanneer alle rolletjes klaar zijn, bak je de appelrondjes in 20 minuten op 200 graden. Bestrooi daarna met poedersuiker en klaar zijn je appelroosjes!



De állermakkelijkste
Maar dan wel even leuk gepresenteerd én met een gezond extraatje: poffertjes met aardbeien en poedersuiker op satéprikkers! Mmmm......lekker

De soesjes kerstboom
Zó mooi en zó lekker! Dompel je soesjes in glazuur of gesmolten chocolade en stapel ze tot een mooie toren. Strooi er versiering (bijvoorbeeld eetbare pareltjes) overheen voor de finishing touch. Extra leuk als je om het bord kerstlampjes (op een batterijtje) legt…. 

Fijn kerstdiner!
Annemarie