• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Dierendag DIY-ideetjes!

3 augustus 2022
Het is Dierendag. Dé dag om je huisdier eens eventjes extra te verwennen. Maar ook dé dag om te knutselen, schminken, trakteren of koken in dierenthema natuurlijk! Er zijn zoveel gave dingen te verzinnen.
DIY-inspiratie Dierendag
In de herfst is het natuurlijk heerlijk om te knutselen met kastanjes en mooie bladeren. Ga lekker met je kind naar buiten om de mooiste uit te zoeken. Knutsel daarna een schattig egeltje of lief spinnetje.



Lief egeltje

Benodigdheden: Een vel roodbruin papier, een zwarte viltstift, lijm, een schaar en veel mooie herfstbladeren.

Hoe maak je het egeltje?
> Zoek buiten mooie herfstbladeren. Zorg ervoor dat je blaadjes uitkiest die plat zijn, die plakken beter.
> Nu teken je de snuit van de egel met de stift op het papier. Hierna plak je de bladeren op het papier als lijfje van de egel. Door de buitenste blaadjes een beetje te laten verspringen, krijg je het idee van stekeltjes. 
> Tot slot knip je de egel uit en klaar!

Spinnetje in de herfst

Benodigdheden: een kastanje, wiebeloogjes, een zwarte stift, zwarte pijpenrager, papier, lijm en een schaar. 

Hoe maak je het spinnetje?

> Plak de wiebeloogjes op de kastanje en teken er met de zwarte stift een mondje op.
> Knip vier stukjes pijpenrager af. Leg deze naast elkaar. Knip een strookje papier, smeer dit in met lijm en wikkel dit om het midden van de vier pijpenragertjes heen. Hiermee bind je ze dus in het midden vast.
> Smeer de bovenkant van het papier in met lijm en druk hier de kastanje stevig op vast. Laat goed drogen en je spinnetje is klaar!

Kunnen je kinderen al wat beter knippen en plakken? Maak dan een uiltje met vilt en een leeg wc-rolletje. En als je een pakketje bezorgd krijgt, gooi de binders die er omheen zitten dan niet weg. Je kunt er hele coole zeebeestjes van maken.



Vilten uiltje
Benodigdheden: Een leeg toiletrolletje, dik karton in een lichte kleur, oranje, donkerbruin, lichtbruin en crèmekleurig vilt, twee kleine knoopjes, lijm en een schaar.

Hoe maak je het uiltje?
> Meet een stuk donkerbruin vilt af dat groot genoeg is om het hele toiletrolletje in te rollen. Zorg dat je een stukje vilt aan de boven- en onderkant over hebt. Knip dit stuk uit.
> Smeer het toiletrolletje in met lijm en rol het vilt er omheen. Sla het overgebleven stukje aan de bovenkant naar binnen, doe ditzelfde aan de onderkant.
> Knip nu de vleugeltjes en het snaveltje uit en plak deze op het lijfje.
> Maak de oogjes, de basis van de oogjes bestaan uit twee rondjes karton. Deze rondjes beplak je met het crèmekleurige vilt. Zo zijn de oogjes goed stevig. Plak een kleiner rondje karton op het vilten rondje en plak tenslotte het knoopje op.
> Laat goed drogen en plak daarna de oogjes op het lijfje.

Zeebeestjes
Benodigdheden: Als er een pakje wordt bezorgd, zit dit vaak dichtgebonden met wit, plastic binddraad. Deze draden zijn de basis voor deze knutsel. Verder heb je draadjes wol nodig in twee kleuren blauw, blauw papier, wiebeloogjes, een blauwe pijpenrager, een schaar en lijm. 

Hoe maak je de octopus?
> Knip een paar centimeter van de pijpenrager af. Leg de binddraden bij elkaar en buig de uiteinden van iedere draad naar elkaar toe. Zo ontstaat er aan een kant een lus van de draden. Bind de draden met het stukje pijpenrager net boven het midden van de draden bij elkaar, zodat de kop (lus) ontstaat.
> Knip draadjes blauwe wol af en maak deze met een nieuw stukje pijpenrager op de andere pijpenrager vast. Dat gaat het meest makkelijk als je de draadjes in het midden een keer om de pijpenrager heen bindt.
> Knip nu twee rondjes uit het blauwe papier, die net iets groter zijn dan de wiebeloogjes. Plak de oogjes op de rondjes en plak deze weer vast op de kop van de octopus. Nu is je zeebeest klaar!

Dieren zijn ook altijd een hit als je gaat schminken. Favoriet blijven natuurlijk de poes en de tijger.



Miauw, ik ben een poes
Benodigdheden: Zwarte, witte en roze schmink. Verder een sponsje en een penseeltje om de schmink op te brengen.

Hoe schmink je de poes?
> Begin met de zwarte omtrek. Gebruik hiervoor het penseeltje. Trek de huid van je kind goed strak en breng met het penseeltje de zwarte lijnen aan.
> Pak het sponsje. Breng hiermee de witte schmink aan. Vul de hele zwarte omtrek in.
> Teken nu met het penseeltje in het zwart de snorharen. Spoel tot slot het penseeltje goed uit, breng de roze schmink erop aan en breng de roze kleur aan op de neus van je kindje en in de getekende oren.

Stoere tijger (of leeuw)
Benodigdheden: 
Oranje, gele, zwarte, witte en rode schmink. Een sponsje en een penseeltje om de schmink aan te brengen.

Hoe schmink je de tijger (of leeuw)?
> Zet met het sponsje een hele lichte basis op over het hele gezicht. Maak hiervoor een mengsel van gele, oranje en witte schmink. Meng net zolang tot je de voor jou goede kleur hebt.
> Maak vervolgens met het sponsje de buitenrand van het gezicht en de bovenkant van de neus rood. Doet dit niet te fel!
> Breng nu de witte stukken aan boven de ogen, onder de neus en onder de mond. Gebruik hiervoor ook het sponsje. Zorg ervoor dat je de spons goed uit hebt gespoeld, anders lopen de kleuren door elkaar!
> Zet met het penseel de zwarte strepen. Begin de streep met het puntje van het penseel en laat deze wat uitwaaieren naar het einde van de streep toe om deze te verdikken. 
> Maak tot slot het puntje van de neus zwart en teken je de zwarte lijntjes en de stippen op het stukje tussen de bovenlip en de neus.

Let op!  Belangrijk bij het schminken van dit patroon is dat je er de tijd voor neemt om de kleuren te laten opdrogen. Als je te haastig werkt, heb je kans dat de kleuren in elkaar gaan overlopen bij het aanbrengen

Zelf ben ik fan van het haasje en de pauw, maar die laatste is voor gevorderden hoor. Oefen dus gerust eerst met de andere voorbeelden in deze blog ;)



Konijn of haas
Benodigdheden: Bruine, zwarte en witte schmink. Een sponsje en een penseeltje om de schmink aan te brengen.

Hoe schmink je het haasje of konijntje?
> Begin met het aanbrengen van de bruine lijn rondom het gezicht. Gebruik hiervoor het penseeltje. Begin aan een kant van de neus en ga met een ronde beweging naar beneden en vervolgens naar de zijkant van het gezicht. Trek de lijn langs de zijkant van het gezicht omhoog en daarna langs de bovenrand van het voorhoofd. Trek deze lijn ook langs de andere kant van het gezicht.
> Vul de omtrek vervolgens in met een lichtbruine kleur, de neus maak je een aantal tinten lichter bruin. Breng dit op met een sponsje. Als je geen tinten lichtbruin hebt, meng je donkerbruin met wit.
> Teken vervolgens met het penseeltje de snorharen en de puntjes onder de neus.
> Teken tot slot teken met het penseeltje de tanden. Doe dit met zwart. De tanden beginnen op de onderlip. Kleur de tanden in met wit. Omdat het om een klein stukje gaat, kun je hier het beste ook het penseeltje voor gebruiken.

Trots als een pauw
Benodigdheden: Zwarte, groene, blauwe en witte schmink. Verder een penseeltje om de schmink op te brengen. En natuurlijk glitters.

Hoe schmink je de pauw?
> Begin met het kopje en het nekje van de pauw in het blauw. Trek daarna het lijfje langs de wenkbrauw naar beneden. Belangrijk is dat je de huid goed strak trekt en een niet te dik penseeltje gebruikt.
> Teken de vleugels, waarvan er een uitloopt op de neus. Hierna werk je naar beneden en teken je de contouren van de staart.
> Vul vervolgens de staartveren in met groen.
> Breng met zwart de oogjes aan op de veren en zet je accenten. Doe dit ook met wit.
> Breng tot slot lekker veel glitters aan. MOOI!

Ook als je een jarige hebt op 4 oktober kun je heel goed in Dierendag-thema blijven. Met de traktaties bijvoorbeeld. Je kunt gave dieren maken van eierkoeken, spinnetjes van Oreokoekjes of stoere Angry Birds van stroopwafels.



Vissen van eierkoek
Benodigdheden: Eierkoeken, rozijnen, choco-glazuur en een mes.

Hoe maak je de vissen?
> Snijd de eierkoek in de vorm van een vis, door aan een kant de mond uit te snijden en aan de andere kant de staart.
> Plak een rijtje rozijntjes van boven naar beneden en plak nog een rozijn vlak boven de mond, dat is het oogje. De rozijntjes kan je vastplakken met de choco-glazuur.

Spinnenkoekjes
Benodigdheden: Oreo koekjes, dropveters, mini M&M's en glazuur uit een tube.

Hoe maak je de spinnetjes van Oreokoekjes?
> Haal de Oreo koekjes van elkaar. Plak er dropveters tussen voor de pootjes en duw de koekjes weer op elkaar.
> Gebruik voor de oogjes mini M&M's. Plak deze vast met glazuur uit een tube.
> Maak tot slot ook het kruisje op de bovenkant met het glazuur. 

Angry Birds
Benodigdheden: 
Voor ieder kind een stroopwafel en schrijfstiften met eetbare inkt (bijvoorbeeld van Dr. Oetker) in de kleuren zwart, wit en geel.

Hoe maak je de Angry Birds?
> Zoek een goed plaatje op van een Angry Bird. Teken met de schrijfstiften het gezichtje na op de stroopwafel. Klaar!

Liever iets hartigs? Scoor dan hoge ogen met octopusjes van knakworstjes. Succes verzekerd!



Octopusknakworstjes
Benodigdheden: Grote knakworsten of hotdogs, ketchup, mosterd en een scherp, puntig mesje.

Hoe maak je de octopusjes?
> Snij van de knakworsten de boven- en onderkant af. Deze gebruik je om de octopusjes te maken. Maak met het puntje van het mes twee gaatjes voor de ogen, een voor de neus en kerf een streepje uit voor de mond.
> Snij vervolgens de onderkant in, zodat er een aantal tentakels ontstaan.
> Verwarm de worstjes nu langzaam in hun eigen vocht in een pan. Je zult zien dat de tentakels dan vanzelf naar buiten krullen en het gezichtje beter zichtbaar wordt.
> Doe wat ketchup en mosterd op een bord en zet daar de octopusjes in. Eet smakelijk!

Veel plezier en succes met de knutsels en recepten!

Op zoek naar inspiratie voor toffe uitjes in en om Amsterdam? Klik op de roze button, daar vind je onze favoriete eropuit-tips voor kids. Naar de website