• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Een spannende expeditie door de 17de eeuw bij het Rijksmuseum

1 augustus 2022
Wij gingen op expeditie door de 17de in de Teekenschool van het Rijksmuseum en het Rijksmuseum zelf. Wat een toffe ervaring! Lees hier over onze ontdekkingsreis!
Op naar de 17de Eeuw!

Zondagmiddag naar het Rijks….
“Gaan we al weer mama?” De kinderen beginnen een beetje verwend te worden, zo vaak mogen ze leuke uitjes doen als Kidsproofreporters. “Maar dit hebben jullie echt nog niet gezien schatjes!” vertel ik hen. “Wat gaan we doen dan?” “Nou, eh eigenlijk geen idee.”
En zo is het; de familie expeditie is moeilijk uit te leggen als je er zelf niet geweest bent. Want het heeft echt alles in één!

Theater
We hebben een lekker compact groepje, dus krijgen heerlijk alle aandacht en tijd. Dio, Adelbrecht en de stagiaire Toos nemen ons als eerste mee naar het theater. Daar maken we op een humorvolle, speelse en interactieve manier kennis met Hugo de Groot, met Nova Zembla en natuurlijk Rembrandt van Rijn. Zo leren we dat kinderen en vrouw gewoon mee gingen de gevangenis in met Hugo de Groot, omdat ze dat gezellig vonden…nou ja!

 

Zelf uitlichten als Rembrandt
Na deze introductie gaan we zelf aan de slag om ons te verplaatsen in de 17de eeuw en in Rembrandt. Met opdrachten mogen we bedenken welke kleding de schildermodellen aan moeten en hoe de belichting moet zijn voor het echt “Rembrandt-effect”.  De baard van de Turkse man is hilarisch en de jurken van de Maria Tripps fantastisch. “Wat saai dat zwart!” roept mijn oudste. Maar blijkbaar was het juist reuze chique in de Gouden eeuw om zwart te kunnen dragen. Want dat was de moeilijkste en daarmee duurste kleur!  Het is jammer dat we niet even de tijd hebben om echt te gaan schilderen, zo echt ziet het er uit!




Geheime kamer
En dan…als klapper op de vuurpijl: de geheime kamer! We stappen –spannend-spannend- in het hoofd van Rembrandt! Kijken door zijn ogen naar de wereld, z’n vrouw, het ontstaan van de Nachtwacht. Of ‘De Schutters van wijk II onder leiding van Kapitein Frans Bannick Cocq’ zoals het schilderij eigenlijk heet, leren we. De kinderen vinden dit echt een superleuk onderdeel van de expeditie. Een geheime deur is al top en het verhaal er achter mega-interessant.

Nachtwacht
Uiteraard is een expeditie door de 17de Eeuw niks zonder een bezoek aan het museum en de Nachtwacht zelf! Dio loodst ons supersnel langs de rij naar binnen en vertelt bijzondere achtergrond weetjes over de tegelvloer in de foyer en de dieren die de entree beschermen. Welke dat zijn? Kom zelf maar eens kijken!

We eindigen voor de Nachtwacht en luisteren ademloos naar de extra verhalen die er zijn achter het ontstaan van dit gigantische schilderij. Wist je dat er geschoten wordt op de Nachtwacht? Kijk, alleen al daarvoor moet je meegaan op deze expeditie!

En "ja" verzuchten de kids alle 3: "Dit was echt weer anders en supervet, mama! Ik wil terug voor de andere 2 verhalen!" Want inderdaad naast het hoofd van Rembrandt zijn er nog 2 geheime kamers die je kunt volgen in deze expeditie. Dus heb je het al eens gedaan, kom dan terug en vertel welke kamer /verhaallijn jij nog zou willen zien!

De expeditie wordt in de vakanties aangeboden. Voor meer info, klik door op de button. Naar de website