• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Reis mee door de 17de Eeuw in het Rijksmuseum

3 augustus 2022
Beleef de 17de Eeuw! In het Rijksmuseum kun je met je familie op reis door de 17de Eeuw.

Beleef de 17de Eeuw!


In het Rijksmuseum kun je met je familie op expeditie door de 17de Eeuw; een theaterspektakel, ontdekkingsreis en museumbezoek ineen. Samen met mijn zoontje van 6  mocht ik voor Kidsproof een keertje meekijken!
In het prachtige gebouw van de Teekenschool worden we verwelkomd door twee geweldige actrices die ons meenemen in de reis door de 17de Eeuw. Hun motto: ‘Geschiedenis is een avontuur dat nooit ophoudt.

Theater

In het theater maken we kennis met Maurits van Oranje, Johan van Oldenbarnevelt (die onthoofd wordt) en Hugo de Groot (die in de gevangenis belandt), komen ze in het ijs vast te zitten bij Nova Zembla en ontglipt Titus ’s nachts het ouderlijke huis om te bekijken of het schilderij ‘De Nachtwacht’ van zijn vader uit klodders bestaat. En dan wordt het theater opzij geschoven en belanden we in de onderzoeksruimte. We worden verdeeld in drie groepen en ik beland met mijn groepje in de cel van Hugo de Groot. 


Ontdekken

Tijdens een speurtocht, met raadsels en sleutels die op laadjes passen, ontdekt mijn groepje hoe Hugo de Groot is ontsnapt uit Slot Loevestein. Nu we weten hoe Hugo de Groot is ontsnapt, gaan we het zelf beleven. Wij verdwijnen in de boekenkist van Hugo. We horen hoe de kist gesloten wordt, wiebelig op de boot gehesen wordt, horen de bewakers praten en voelen hoe we naar de overkant geroeid worden. En dan is het tijd om het museum in te gaan en de boekenkist van Hugo de Groot te zien. Zo begrijp je veel beter hoe Hugo in de kist gelegen moet hebben en waarom de bewakers niet even in de kist hebben gekeken..

Mijn zoontje kwam aan op Nova Zembla. De speurtocht leerde zijn groepje wat de overlevers op de boot mee terug namen. Hij mocht net als de overlevers in het Behouden Huys. Het was er koud en donker. En je ziet, maar voelt ook hoe het daar geweest moet zijn….brrrr! 

Natuurlijk willen we nog even de Nachtwacht zien. We mogen er ‘front row’ zitten en krijgen alle tijd om onze vragen te stellen. Samen keren we daarna weer terug naar de Teekenschool. Wat een waanzinnige leuke en leerzame beleving vandaag! De leukste geschiedenis les ooit! ‘Kunnen ze niet alle geschiedenislessen zo geven?’ vraagt Florien even later. En inderdaad, ook mijn zoontje heeft het er dagen later nog over.

Nieuwsgierig naar de belevingen van Rembrandt? Kom naar ‘Expeditie Rijksmuseum’ en misschien kom jij in het Rembrandt-groepje terecht!
Expeditie Rijksmuseum’ begint in de Teekenschool, een gebouw naast het Rijksmuseum, de ingang hiervan is recht tegenover het Zuiderbad aan de Hobbemakade.

Voor alle gezinsuitjes in Amsterdam, klik door via de button... Naar de website