• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Nieuwe Beleefpad en de Fluistervink, wij testten het!

19 juli 2024
Jaaa, hoera mooi weer! En eindelijk tijd om het gloednieuwe Beleefpad én een vaartocht in het Amsterdamse Bos uit te proberen. Samen met 2 dol-enthousiaste, stuiterende Kidsproofreporters en een mama gaan we op pad.
Beleefpad in het Amsterdamse Bos
We starten bij de Boswinkel. Dat is het ronde houten gebouw links bij de ingang van het bos bij de Bosbaan.
Daar hebben ze informatie over alle activiteiten in het bos, wandelingen, vaartochten, zwemplekjes, trips met de boswachters etc. En wauw, opgezette, echte dieren uit het bos. En heel veel leuke natuurcadeautjes!

 

Het Beleefpad

Boswinkel


De meiden krijgen 2 rugzakjes te leen waarin van alles zit voor deze nieuwe belevenis: Uitleg over de route, kaarten met dierenplaatjes om te zoeken, een verrekijker en een loeppotje. 
 
"Ik zet mijn speurneus en mijn kijkogen op" zegt Sophie : Daar gaan we!
 
De start van het Beleefpad is overduidelijk. 

Start van het Beleefpad

De meiden zijn 6 en vinden het reuze leuk om zelf de teksten te lezen. En die zijn ook goed afgestemd op kinderen. 
Eerste stop van het pad gaat over de eekhoorn en boommarter. Met uitleg over de dieren en een leuk klimparcours waar je met je neus omhoog overheen moet… wel even goed opletten waar je je voeten zet ;-)

Klauteren als een eekhoorn

Volgende stop moeten we even zoeken…hmm wat is een winterkoning?
 
Zo speuren en puzzelen we van stop naar stop. Bij iedere stop een leuke opdracht en een leuk weetje over de dieren in het bos. De verrekijker komt van pas, niet alleen bij de vogels. Is het nu een kraai, ekster of kauw? Werkt ook top bij de vlinders en insecten. Wat is dat voor een rode rups?

 
We krijgen natte gympen en blijven natuurlijk niet helemaal schoon, maar dat is ook juist de lol van een beleefpad. De meiden zijn super enthousiast “Ik wil nog een keer terug.” Kijk dat zijn de beste uitspraken!

 
Onze tips: 
1. Fotografeer het bord met de route (of hou zelf ook een route in je hand) want het is niet overal even duidelijk.
2. Neem er ruim de tijd voor, 1,5 uur is fijn, dan kun je nog eens verkeerd lopen en bij een stop een opdracht nog eens doen. 
3. Is de Boswinkel dicht? Ook dan kun je het Beleefpad lopen. Bij de ingang staat een bord met de route en je kunt de opdrachtjes ook scannen met een QR code.    
tas met ingredienten
 
 

Rondvaart met de Fluistervink

 
Volgende activiteit vandaag; een tochtje met de fluistervink!
En nee, gelukkig hoef je daarop niet te fluisteren…de boot fluistert zelf, dat wi zeggen de motor is heel stil. Wel fijn natuurlijk in een bos waar je wil genieten van de vogeltjes en eventueel andere dieren.



De opstapplaats vinden is wel even een uitdaging. Die ligt goed verstopt bij de Amsterdamse manege (let op dus niet bij manege Nieuw Amstelland). Je kunt heel ver doorrijden met je auto en naast de manege parkeren. Met de fiets is natuurlijk nog beter. Achter naast het terras is rechts de ingang van het paadje naar de boot.
Vlug stappen we op, de boot is helemaal vol vandaag!

 
Een dier- en vogelexpert en een planten- en bosexpert varen ons rond over het water van het bos. De kinderen krijgen als ze willen een verrekijker en zoekkaart waarop ze kunnen aan vinken welke dieren ze gezien hebben.

kidsproofreporters met zoekkaart

We zien al meteen een meerkoet en een eend. Vink, vink!

Dan stukje geschiedenis, het bos bestaat dit jaar 90 jaar! Wisten jullie dat het bosplan ooit bedacht is door Jac Thijsse? En dat het gemaakt is rond de crisistijd van de jaren 30? Het Amsterdamse Bos is 3 na grootste stadspark ter wereld.
En is 1.000 hectare groot.

Het heeft maar liefst 116 bruggen; allemaal verschillend! We wandelen best wel eens in het bos (bijvoorbeeld met de avondvierdaagse) maar hadden die bruggen niet zo gezien.
 
Jaaa een grote blauwe reiger en nog een aalscholver. Wat zijn ze groot. En de reiger vliegt echt vlak voor de boot langs!

Naast al het water, bruggen en vogels zien we nu ook op een hele relaxte manier wat er allemaal nog meer kan in het bos. Kanovaren, waterfietsen, de speeleilanden en natuurlijk lekker klauteren en zwemmen.. Voor de ijsvogel moeten we nog eens terug…
 
Na een uur is het zitvlees en de speurneus van de meiden een beetje op… dus de 1,5 uur van deze vaartocht is net te lang. Dus bereid je kids er op voor.

Onze extra Kidsproof tips:
1. Vooraf even de sanitaire stop
2. Neem iets te eten en drinken mee (wel goed oppassen dat het niet in het water valt!)
3. Eventueel een regenjas, poncho of paraplu bij kans op regen
 
Het is trouwens echt een ideaal uitje voor de hele familie, van baby’s tot opa’s en oma’s, iedereen kan mee op deze Fluistervink. En omdat je niet hoeft te fluisteren, is het ook nog heel gezellig.

Wel tijdig reserveren want er zijn maar 20 plekjes. En heb je zelf een groot gezelschap dan kun je ook deze hele boot afhuren.
 
Hier vind je meer info over de rondvaart en kun je boeken. 


Dit was een lekkere buitenmiddag, super leuk en stiekem nog wat geleerd ook!

Veel plezier!


Liva, Sophie, Lindsay en Liesbeth

Naar de website