Dramt je kind vaak door? Of kan het moeilijk schakelen wanneer de situatie verandert? Dan is er vast weleens strijd bij jullie thuis en zijn de discussies op het schoolplein over het spelen een bekend fenomeen. Kindercoach Romy heeft een aantal tips voor je!
Kindercoach Romy geeft 6 praktische tips!
Wat is een eigen wil?
Een kind met een eigen wil is een kind met veel temperament. Heel leuk, maar ook vermoeiend! Een doerak die het op zijn of haar eigen manier wilt doen. Het moet gaan zoals zij het in hun hoofd hebben. Wanneer dit niet gebeurt trekken ze zich terug of worden boos. Ze willen zelf de leiding en zoeken hierdoor continu de grenzen van de ander op. Eigenschappen die opvoeders vaak geven zijn: koppig, eigenwijs en moeilijk.
Deze temperament volle kinderen hebben ook positieve kanten
Een kind met een eigen wil is een echte doorzetter, geeft niet gauw op en staat vol zelfvertrouwen achter zijn keuzes. Bij een debat zullen deze kinderen de oren van je kop kletsen en je weten te overtuigen. Deze doorzetters nemen de leiding en organiseren zonder moeite een samenkomst van klasgenoten. Ook hebben ze de meest creatieve oplossingen of ideeën.
Tips van Kindercoach Mag ik bij jou
Een temperamentvol kind is nooit saai, maar soms slaan ze door en blijven ze de grenzen opzoeken. Gun jij je kind zijn eigenschappen weer positief in te zetten? Lees dan eens de volgende zeven tips en probeer ze toe te passen en heb geduld. ‘Nieuw gedrag’ aan leren kost minimaal 6 weken!
TIP 1 - ‘Wil je nu of over 5 minuten in bad?’ Biedt keuzes: laat het kind kiezen tussen de mogelijkheden die jij als ouder hebt gekozen. Door jouw kind een keuzemogelijkheid te geven, geef je hem of haar een deel verantwoordelijkheid. Kinderen met een eigen wil hebben behoefte aan die verantwoordelijkheid: ze willen het namelijk zelf doen. En jij als ouder gaat ze daarin sturen!
TIP 2 – ‘Ik snap dat je dit graag wilt’ Toon begrip: probeer je te verplaatsen in je kind en bedenk wat het nodig heeft. Kinderen ontwikkelen zich beter wanneer hun opvoeders tolerant en begripvol blijven. De kans op driftbuien of explosieve reacties worden hiermee verminderd. Begrip tonen betekent overigens niet dat je akkoord gaat met hun voorstel, maar hun gevoel begrijpt.
Tip 3 – ‘Ik hoor dat je geen jas aan wilt, kun je mij uitleggen waarom?’ Luister naar je kind: vraag aan je kind waarom het iets niet wilt doen. Door mee te bewegen, moet jij je eigen verwachtingen even opzij moeten zetten. Door te luisteren naar je kind, voorkom je hoogstwaarschijnlijk de explosieve reactie.
Tip 4 -‘Ik snap dat je dit graag wilt, helaas gaat dat nu niet, omdat …’ Leg uit of laat je kind ervaren waarom het niet kan of werkt. Kinderen met een eigen wil hebben behoefte aan uitleg. Wij weten vaak waarom iets niet kan of mag, maar vergeten dit weleens te benomen. Dus, leg het uit! Werkt het uitleggen niet? Laat je kind dan ontdekken waarom het niet kan. Of te wel; leer je kind fouten maken
Tip 5 – ‘Leg mij eens uit waarom het wél kan?’ Leer je kind fouten te maken. Kinderen met een eigen wil hebben behoefte om iets zelf te doen. Laat ze dit dan ook doen! Door het te verbieden ontstaat er strijd, door het kind te bevragen hoe dit aangepakt kan worden en wat de gevolgen kunnen zijn, maak je gebruik van hun talenten. Dit kan natuurlijk alleen wanneer de veiligheid gegarandeerd kan worden!
Tip 6 – ‘De regel is…’ Hanteer vaste routines en regels. Dit biedt veiligheid en duidelijk. Gaat de dag anders verlopen dan ze gewend zijn? Bereid ze er dan op voor! Is er onrust? Herhaal de afgesproken en bijbehorende regel dan op een rustige manier.
Tip 7 – Ontspan Deze laatste tip is niet alleen voor het kind, maar ook voor de opvoeders. Accepteer dat een temperamentvol kind vermoeiend is, gun jezelf dus ook de tijd om bij te komen. Neem die rustmomenten samen met je kind. Kinderen met een eigen wil nemen prikkels namelijk sneller op en hebben dus meer tijd nodig om te herstellen.
Blijft je kind een negatieve eigen wil houden en zou je hierin graag verbetering willen zien? Plan dan eens een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met kindercoach Romy van Mag ik bij jou. Via de roze button vind je meer informatie over haar praktijk en haar methode.
Naar de website