• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Lichtwandeling 'Uitgelicht'

6 september 2024
Van 18 oktober t/m 3 november beleef je in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem een historisch verhaal over de Tweede Wereldoorlog.
Lichtwandeling Uitgelicht
Ontdek tijdens de eerste editie van de lichtwandeling 'Uitgelicht' in het Nederlands Openluchtmuseum hoe Arnhemse evacués hier tijdens de oorlog woonden. Een unieke ervaring en bijzonder gezinsuitje in het museum dit najaar.

Terug in de tijd

Tijdens de Slag om Arnhem, 80 jaar geleden, moeten alle inwoners de stad verlaten nadat de Duitse autoriteiten een evacuatiebevel uitroepen. Veel inwoners trekken naar het noorden en oosten van het land. Ongeveer 600 Arnhemmers blijven liever dicht bij huis en kiezen het Openluchtmuseum, dat net buiten het te evacueren gebied valt, als tijdelijke verblijfplaats. Een koude en tochtige huisvesting die iedere generatie anders beleeft. Ontdek meer over de evacuatietijd.

Lichtwandeling 'Uitgelicht' in het Nederlands Openluchtmuseum

Het museum was in die tijd ‘Gesloten wegens bewoning’. Door indrukwekkende lichtprojecties, geluidseffecten en verlichte paden ervaar je dit najaar dit meeslepende verhaal. Geïnspireerd op een waargebeurd verhaal beleef je deze bijzondere tijd door de ogen van een oud-bewoner van het museum. Als kleine jongen woont hij tijdens de evacuatie van Arnhem in het Openluchtmuseum. Zijn stem voert je mee door het park, langs 37 lichtprojecties met allerlei herinneringen uit die tijd. Hoe woonden deze Arnhemmers? Hoe kwamen ze aan eten? Hadden ze een keuken? Moesten ze werken? Gingen kinderen naar school?



Beleef een historisch verhaal over de Tweede Wereldoorlog

'Uitgelicht' is een bijzondere wandeling waar dit onderbelichte verhaal écht tot leven komt. Zo'n 40 historische gebouwen en objecten tonen allerlei geïllustreerde herinneringen van de oud-bewoner. Ontdek samen verhalen van vroeger tijdens een wandelroute van 1,5 kilometer en laat je verrassen door geluidseffecten, prachtige illustraties én de verlichte natuur om je heen.



Handig om te weten

-Wil je Uitgelicht bezoeken? Koop dan een ticket voor je avondbezoek. De wandeling is geschikt voor alle leeftijden. Je kiest per avond uit verschillende tijdsloten. Dit tijdslot is alleen bedoeld om binnen te komen. Je kunt Uitgelicht niet bezoeken met een dagticket en een Museumkaart is niet geldig voor deze lichtwandeling. Belangrijk om tijdig te reserveren, zodat je het gewenste tijdslot kunt boeken.

-Met de VriendenLoterij VIP-kaart kun je voor jezelf en maximaal 1 introducee een ticket kopen met korting.

-De lichtwandeling loopt over brede, verharde paden en is toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Ook vind je een horecaplein aan het begin, tijdens en aan het einde van de route.

-Woon je in de buurt? Kom dan lopend, met de (bak)fiets of het openbaar vervoer. Voor bezoekers van ver is het natuurlijk ook mogelijk om een parkeerticket te kopen voor het parkeerterrein bij het Openluchtmuseum.

-Foto's maken mag natuurlijk. Maar gebruik geen flits, zodat je voor zo min mogelijk overlast bij alle dieren in het bos zorgen.

Gezinsuitje dit najaar

Wil je alvast een voorproefje van hoe dit lichtwandeling eruit gaat zien? Bekijk dan dit filmpje:



Kijk voor meer informatie over dit nieuwe najaarsuitje op de website van het Nederlands Openluchtmuseum via de roze websitebutton.

Geniet samen van dit bijzondere en leerzame herfstuitje! Naar de website