• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

13x verrassende streekmusea voor het hele gezin

10 juli 2024
Duik met de hele familie in het verleden tijdens een bezoekje aan een van de streekmusea in regio Utrecht. We hebben een aantal verrassende streekmusea op een rijtje gezet. Het aanbod is heel gevarieerd; van magische kasteelkamers tot heksen en klederdracht.
13x streekmuseum voor het hele gezin
De interactieve tentoonstellingen en toffe activiteiten maken een museumbezoek een ervaring om nooit te vergeten! Lees hieronder snel verder...

DOMunder

DOMunder neemt je mee door de bewogen geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht, Nederland en Europa. Pak de slimme zaklamp en ga op een ondergrondse ontdekkingstocht vol spannende verhalen en archeologische schatten. Ontdek het Romeinse verleden van Utrecht en de roemrijke middeleeuwen. Beleef de verwoestende storm van 1674 waarbij het schip van de Domkerk instortte en het Domplein ontstond! Onder de Utrechtse bodem! »

Klederdracht- en visserijmuseum

In de zomermaanden bewonder je in Spakenburg ruim 100 klederdrachtpoppen, die het verleden en de tradities in de klederdracht laten zien: Van babytijd tot huwelijk en van werkdracht tot verschillende rouwfases. Naast de miniatuurbotters vind je klederdrachtstoffen, quilts, streekhandwerken en andere klederdrachtproducten. De vrijwilligers vertellen je er graag over! Extra leuk voor kinderen: ze kunnen zelf in klederdracht rondlopen en op de foto. Ontdek Spakenburg »



Museum De Heksenwaag

Stap bij de Heksenwaag in Oudewater binnen in de 16e en 17e eeuw en herbeleef de geschiedenis van de heksenvervolging. Wanneer werd je van hekserij beschuldigd en wat gebeurde er dan met je? Kom eens langs en leg zelf je leven in de waagschaal! Als je na weging geen heks blijkt te zijn, ontvang je een 'Certificaet van Weghinge'. Hierdoor hoef je de rest van je leven niet meer bang te zijn voor verdere beschuldigingen. Kom langs al je durft? »

Museum IJsselstein

Ontdek de geschiedenis van de prachtige vestingstad IJsselstein en laat je inspireren door de gloednieuwe tentoonstelling De Verbonden Stad. Voor kids zijn er kinderworkshops en activiteiten rondom de tentoonstelling zoals schilderen, een stad van de toekomst ontwerpen, je ideale stad bouwen met LEGO en een kijkdoos maken. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij de Canonwand. Hier vind je de complete geschiedenis van de stad op 35 vierkante meter. Extra leuk met audiotour! Nieuwe plekjes ontdekken »

Het Grebbelinie Bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum op het Fort aan de Buursteeg start het verhaal van één van de grote waterlinies van Nederland: de Grebbelinie. Deze slinger van forten en liniedijken tussen Rhenen en Spakenburg vormde meer dan tweehonderd jaar de belangrijkste verdediging van ons land! Houten soldaten vertellen hier het verhaal van deze geschiedenis. Voor kinderen is er een leuk en actief soldatenpad, een speurtocht of een mooie wandeling over het fort. Actief gezinsuitje »



Kasteel Amerongen

Kasteel Amerongen heeft een rijke geschiedenis samen met de bewoners! Verschillende generaties speelden in politiek en militair opzicht een rol in de Nederlandse geschiedenis. Nu is het kasteel gedeeltelijk omgebouwd tot museum en te bewonderen voor het publiek. Ontdek de bewoners van het kasteel, loop een speurtocht of ontrafel het Mysterie van Elisabeth. In de vakanties zijn er fantastische zaklampspeurtochten door het hele kasteel. Terug naar 1680 »



Kasteel Groeneveld

Dit achttiende-eeuwse landhuis en het prachtige landgoed trekken jaarlijks heel veel bezoekers. Wist je dat er kabouters wonen op de zolder van het kasteel? Op de zolder worden kids zelf kabouter en in de tuin vind je met je speurneus heel veel kabouterhuisjes. Rondom het huis zijn er wandelroutes en kinderen kunnen een opdrachtentocht doen. Bij het achterterras van het Grand Café vind je ook een nieuwe speeltuin met terras! Vorstelijk uitje »



Waterliniemuseum Fort bij Vechten

In Bunnik staat een stoer familiemuseum: Waterliniemuseum Fort bij Vechten. Hier kruisen de Romeinse Limes en de Hollandsewaterlinies elkaar. Dit waren vroeger belangrijke delen van de grote verdedigingslinies in Nederland. Dompel je onder in de geschiedenis van het Fort en laat je verwonderen. Deze zomer is er speciaal voor de kleintjes de expositie De Kleine Mol. Aan de hand van dit thema kunnen kleuters kunnen door tunnels kruipen, puzzels oplossen en meer! Naar het fort »

Het Touwmuseum

In een schuur in Oudewater waar al eeuwen geleden hennep, garens en spintollen werden opgeslagen, vind je het Touwmuseum! Bewonder hier oude gereedschappen en ga zelf aan de slag met het maken van touw. Ook voor kinderen is hier heel wat te zien en ook te beleven. En op de bovenetage van het Touwmuseum is een heus schip gebouwd! Hier kun je je verkleden als piraat en de zeeën veroveren. Uitgekeken in het museum? Stap dan in de Touwtrein waar je alles ontdekt over het heden en verleden van Oudewater. Interactief museum »

Kasteel de Haar

Of je Kasteel de Haar nu bezoekt om het park, de wonderlijke geschiedenis, de tentoonstellingen, de tuinen of de hertjes; je waant je even in een andere wereld. Voor kinderen is Kasteel de Haar het ultieme sprookjeskasteel. Met de leuke speur- en puzzeltochten ontdekken ze alles over het leven als baron en barones. Ontdek deze zomer met de nieuwe speurtocht '(Te) gekke gasten' ook beroemdheden, filmsterren en kunstenaars die op het kasteel logeerden. Sprookjesachtige beleving »

Huis Doorn

Lang, lang geleden vluchtte de Duitse ex-keizer Wilhelm II naar Huis Doorn. Hier startte hij een leven tussen schitterende meubels, schilderijen en zilver. Deze inrichting is nog helemaal intact en te bewonderen voor bezoekers! In de zomer kan je tijdens het Zomerfeest genieten van de historische activiteiten. Voor de echte speurneuzen is er een speurtocht in het park. Ga ook mee met een van de familierondleidingen, waar kids met een doeboek samen met hondje Senta het huis verkennen. Een keizerlijk leven »

Museum Spakenburg

Museum Spakenburg is verspreid over maar liefst acht panden. Je vindt hier onder andere verschillende woningen, een winkeltje, een boerderij met hooiberg en een rokerij. Er zijn tien exposities, vaste presentaties en een wisseltentoonstelling. Herbeleef het verleden van Bunschoten met de hele familie! Bewonder samen de prachtige foto's en films van vroeger, vaar mee met een botter of doe de speurtocht. Ook kunnen kids net als vroeger in de Watersteeg steltlopen, touwtje springen en hoepelen. Bunschoten van vroeger »

Museum Hoge Woerd

In Leidsche Rijn is op de plaats van een 2000 jaar oud Romeins fort een cultuurpark gebouwd. Wandel over hoge wallen van het fort. Onderweg kom je alles te weten over 3000 jaar wonen in deze streek, het leven aan de Romeinse grens (de Limes). Bekijk het eeuwenoude schip en de bijzondere binnenkant. Voor kids is er van alles te doen: speuren, puzzelen en op ontdekkingstocht gaan tijdens het Kinderspoor. Bij Castellum Hoge Woerd is ook een stadsboerderij, natuurspeeltuin en terras te vinden. Bekijk alle activiteiten »



Veel plezier!

Groeten,
Maud


TIP: kijk hier voor meer leuke uittips in de zomervakantie

Naar de website