• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Het belang van voorlezen aan kinderen

10 november 2023
Voorlezen. De één doet het omdat het leuk is, de ander acht het educatief en weer een ander denkt dat het allemaal onzin is. Waarom voorlezen? En hoe kun je dit het beste aanpakken? De Bibliotheek Groningen legt het uit en geeft tips aan ouders, lees het hieronder...
Het belang van voorlezen aan kinderen

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen

Met je baby op schoot een boekje ontdekken is niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk. Een moment gezellig samen. Daarbij stimuleert het de taal- en spraakontwikkeling van je kind, zo blijkt uit diverse onderzoeken. En het verhoogt de concentratie bij kinderen. Allemaal zaken waar je baby, dreumes of peuter een leven lang plezier van heeft. Wist je dat de vier jaren voordat een kind naar de basisschool gaat, van groot belang zijn voor de latere taalontwikkeling op school? Ze hebben er dus ook veel profijt van als ze zelf aan de slag gaan met leren schrijven en lezen.



Waarom regelmatig voorlezen?

De meeste mensen vinden het fijn om in de avond voor het slapen gaan een mooi verhaal voor te lezen, samen op de bedrand de dag afsluiten met een fijn verhaal om mee in slaap te vallen. Natuurlijk kan het ook voor het middagslaapje of juist tussen de active activiteiten door. Bij kinderen die vaak worden voorgelezen ontwikkelt taal en woordenschat zich sneller dan bij kinderen die weinig worden voorgelezen. Daarom is het belangrijk dat dit minstens een aantal keer per week gebeurt. Het is ook een leuke bezigheid voor opa & oma. Zij vinden het ook vaak leuk om te lezen met hun kleinkind(eren). Altijd een heel liefdevol moment.

Tip: maak het interactief

Het lezen interactief maken kan veel opleveren. Interactief voorlezen wil zeggen: een gesprek aangaan over het boek. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de personages, het thema of over verbindingen tussen het verhaal en de werkelijkheid. Hierbij kunnen vragen worden gesteld als: Denk je dat Nijntje weer thuiskomt? En vind jij Dikkie Dik ook zoveel lijken op onze Kitty?



(Gratis) naar de bibliotheek

Dus het advies van de bibliotheken in Groningen is: begin vroeg met voorlezen, houd dit vol en maak het boeiend! In de bibliotheek staan heel veel boeken. Boeken voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Zoek een leuk boek en ga lekker zitten op de banken of stoelen in het leeshoekje. Maak je kind gratis lid. Wist je dat je je kind(eren) gratis lid kunt maken van de bibliotheek bij jou in de buurt? De kinderen ontvangen dan een leuk koffertje vol spulletjes. Inschrijven voor het gratis jeugdabonnement kan online of in de bibliotheek.



Sinterklaasboeken

Lees hier een actuele Top 10 van Sinterklaasboeken voor kinderen vanaf 1,5 jaar.


TIP: nog meer blogs die je wellicht aanspreken:
- Zo creëer je zorgeloos schermtijd voor je kind
- zelf een boekenlegger maken
- Vakantielezen


Veel leesplezier!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Biblionet Groningen.