• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Zó kies je een leuk vakantiekamp voor je kind!

24 maart 2024
Elk jaar duik ik er weer in: al die leuke vakantiekampen voor kinderen! Zo’n week vol met leuke activiteiten, plezier met andere kinderen en weer een stapje dichter bij zelfstandigheid. 
Vakantiekamp voor kinderen
Zelf ben ik als kind op ponykamp en op zeilkamp geweest en ik heb er, ondanks een beetje heimwee, echt fantastische herinneringen aan. En mijn kinderen inmiddels ook. Maar hoe kies je nu een kamp dat écht bij jouw kind past? Waarvan je weet dat je zoon of dochter een fantastische week gaat krijgen? Dit zijn mijn tips: 

Eerste keer?

Mijn zoontje wist eigenlijk niet zeker of hij wel wilde en vond het de eerste keer erg spannend. Herken je dat? Alle nieuwe dingen zijn spannend, dus een beetje spanning hoort erbij. Maar sámen met een vriendje of vriendinnetje gaan, maakt het een stuk minder spannend. Bovendien vergroot het de voorpret! 



Thema kiezen 

Qua thema kies ik altijd iets dat echt bij mijn zoon of dochter past. Dat kan hun favoriete sport van dat moment zijn. Zo zijn er heel veel leuke tenniskampen, voetbalkampen, danskampen en hockeykampen. Of ik kies iets dat ze héél leuk vinden, maar wat ze in het dagelijks leven niet zo vaak doen. Zo is mijn zoontje een keer op golfsurfkamp geweest en vorig jaar op wakeboardkamp. Dit jaar staat klimmen of karten hoog op het lijstje. Het vooruitzicht van een hele week in een klimbos ziet hij helemaal zitten! Kies vooral iets dat echt bij je kind past. Is je kind niet zo’n buitenspeler? Zoek dan een kamp dat een combi van binnen- en buitenactiviteiten aanbiedt. Er zijn ook leuke educatieve kampen, waar je kind iets extra’s leert dat een beetje helpt voor het volgende schooljaar. Altijd spelenderwijs natuurlijk. Denk aan taalkampen en sciencekampen.  

Met of zonder overnachting kiezen 

Een dagkamp is in de buurt en lekker laagdrempelig. Maar je moet ze als ouder wel elke dag brengen en halen. Een kamp met overnachtingen is vaak een beetje spannender - voor je kind en misschien ook voor jezelf 😉 - maar de avonden zijn vaak wel de momenten waar de echte ‘bonding’ plaatsvindt. Samen eten, een avonddisco, een nachtwandeling, rond het kampvuur zitten en natuurlijk keten als het bedtijd is! 

Slaapplek onderzoeken 

Heb je een kind dat gevoelig is voor veel prikkels of slecht tegen weinig slaap kan? Verdiep je dan even in de slaapplekken van het kamp. Zo vindt mijn zoontje kampen met twee- of driepersoonsslaapkamers fijn, terwijl mijn dochter het liefst met z’n allen in één grote slaapzaal of tent ligt. Zij moet dan ook wel altijd eerst twee dagen bijkomen na haar kamp, maar daar houden wij van tevoren al rekening mee.  


Leeftijdsgroepen 

Hier let ik zelf heel erg op. Kinderen moeten enorm op hun tenen lopen als ze de jongsten zijn en kunnen een kamp al snel saai vinden als ze de oudsten zijn. Ik check dus altijd heel goed de leeftijdscategorieën om te zorgen dat ze écht bij leeftijdsgenoten zitten. Twijfel je? Bel dan eventjes met de organisatie, ook zij willen er alles aan doen om te zorgen dat je kind écht een leuke week heeft bij ze. Zij kunnen je vaak vertellen welke leeftijd de reeds aangemelde kinderen hebben en hoe de verhouding jongens/meisjes is.  

Heimwee 

Elk kind heeft wel eens last van heimwee. Als ouder kun je er vanaf een afstand weinig aan doen om het op te lossen, dus stimuleer je kind om naar de kampleiding te gaan, zij hebben hier ervaring mee en vangen je kind goed op. Of sein de kampleiding zelf even in. Vaak gaat heimwee snel weer voorbij en kinderen zijn zó trots als ze hier doorheen komen en een hele gave week hebben! 

Wat geef je mee? 

Vaak krijg je van de kamporganisatie al een paklijst voor kleding en toiletspullen en wat richtlijnen voor zakgeld, snoep en telefoongebruik. Zelf geef ik altijd een waszak mee voor vuile was, een vuilniszak voor natte spullen die mee naar huis moeten en een paar dingen die voor extra kampplezier zorgen: een muziekboxje, een waterpistool (altijd een succes!) én wat attributen als een pruik, een bandana en schmink voor de bonte avond die bijna op elk kamp wordt georganiseerd. Succes gegarandeerd! 

Laat ze gaan… 

En dan mijn laatste tip. Geef ze vertrouwen. Vertel ze niet dat ze voorzichtig moeten zijn (daar let de leiding ook echt op), maar vertel ze om vooral plezier te maken! Ik zoek in de kampweek zelf geen contact. Ik bel niet en ik app niet. Best een uitdaging, want ik ben altijd zóooo benieuwd hoe ze het hebben! Maar deze week draait om hen. Dus: hoe lastig ook, laat je kind lekker helemaal in de wereld daar opgaan. Als ze jou appen? App kort terug en wens ze véél plezier!  



Benieuwd naar alle vakantiekampen in Groningen en omgeving? Bekijk eens onze categorie 'Op kamp' voor een overzicht!