• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Vier de Vrijheid in het Vrijheidsmuseum

19 augustus 2024
Op 15 september is het weer zover en wordt de vrijheid gevierd met een groot feestelijk Vrijheidsfestival in en om het Vrijheidsmuseum en dit jaar pakken ze groot uit!
Het is namelijk 80 jaar geleden dat Operatie Market Garden heeft plaatsgevonden en de glooiende weilanden rond het museum getuigen werden van de bevrijding van het Rijk van Nijmegen. Er is op 15 september van alles te doen in het museum en op het buitenterrein om deze belangrijke operatie te herdenken en de vrijheid te vieren. Kom je ook?



Binnenactiviteiten Vrijheidsmuseum

Het museum heeft een grote collectie van voorwerpen uit de oorlog waarmee je terug wordt gebracht in de tijd van toen. Veel mag er ook worden aangeraakt: Hoe zwaar is een granaatspitter en hoe voelt een trui aan die is gemaakt van hondenhaar? Hoe is het om vanuit een schuilkelder een bombardement mee te maken? Dit en nog veel meer kun je ontdekken in het museum.





Voor iedereen die precies wil weten wat er 80 jaar geleden in deze regio is gebeurd, zijn er op verschillende momenten rondleidingen door het museum speciaal voor kinderen. Of wil je liever zelf aan slag? Verken dan het museum en de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd met de Kijkwijzer.



Activiteiten op het buitenterrein

Niet alleen in het museum kun je spannende voorwerpen ontdekken. Er is ook een buitenexpositie met allerlei spannende voorwerpen zoals twee echte tanks of een pontonbrug. Op de grote kindervrijmarkt kun je oud speelgoed en andere voorwerpen kopen en verkopen. Kinderen die zelf op de markt staan, kunnen zich tussen 8.30 en 10.00 uur melden en mogen dan met gratis toegang een plekje uitzoeken op het buitenterrein.




Geniet op het terras van een kopje koffie, tosti’s, drankjes en het aanbod van verschillende foodtrucks uit de regio. Of sluit aan bij de Euregio Vrijheidswandeling die je langs verschillende herdenkingsplekken in de regio en over de grens brengt en die vanuit het Vrijheidsmuseum start. Voor kinderen is er een parachutenroute. Kijk hier voor meer informatie.

Festival

Het zou natuurlijk geen echt festival zijn zonder muziek. Solozangeres Mindy, Bill Bakers Big Band en de International Liberation Choir zorgen voor veel afwisseling en een goede sfeer.



Gerrit Kok leert kinderen hoe ze kunnen cartoon tekenen, Kiko de Clown vouwt op verzoek ballondieren. Hoe leuk is dat?!



En een bijzonder highlight zijn de jeeps van Grateful Generation Tours, waarmee uitstapjes naar de slagvelden in de omgeving kunnen worden ondernomen. Dan kan de dag worden afgesloten met een heel bijzonder souvenir: een foto met een historische achtergrond, waarmee het bijna lijkt alsof je er zelf aanwezig was 80 jaar geleden.



Bezoek samen met de kinderen dit leuke Vrijheidsfestival op 15 september en vier de vrijheid mee in het Vrijheidsmuseum!

groetjes, Esther Naar de website