• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Eigenwijze boekentips voor de Kinderboekenweek

24 september 2024
De Kinderboekenweek is elk jaar weer (meer dan) een week vol creatieve activiteiten voor kinderen in de Bibliotheek Rotterdam. Dit jaar is het thema ‘Lekker Eigenwijs’. In kinderboeken komen vaak personages voor die alles op hun eigen manier doen. We delen hieronder graag een aantal boekentips voor eigenwijze kinderboeken.
Leuke leesboeken in het Kinderboekenweek thema Lekker Eigenwijs
Lekker in een verhaal kruipen en er helemaal in opgaan, heerlijk toch? Bibliotheek Rotterdam is dé plek om (kinder)boeken te lenen. Maar je kunt er ook de leukste voorstellingen bekijken, meedoen met allerlei workshops en activiteiten zoals Peutervoorlezen, het voorleeshalfuurtjes en nog veel meer. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid en doen gratis mee aan de activiteiten!

In het thema van de Kinderboekenweek Lekker Eigenwijs hebben we een aantal van de leukste tegendraadse kinderboeken verzameld, ingedeeld naar leeftijd. Vier het lekker dwars zijn met de hoofpersonen mee in deze leuke boekentips! 

Boekentips Kinderboekenweek 2 – 6 jaar

Het eigenwijze ei (3+)
Milja Praagman
Ei is er in zijn eentje vandoor gerold. Nu is hij zijn mama kwijt. De lammetjes en kalfjes weten niet waar ze is en zelfs de kip met haar nest is niet zijn mama. Bij wie hoort ei?  

Een jurk met zakken (4+)
Lily Murray
Voor haar verjaardag mag Lucy een jurk uitzoeken. Nee, geen gewone jurk, natuurlijk. Ze wil een jurk met zakken. Voor al haar avonturen die ze buiten beleeft. 

Hup Herman (4+)
Yvonne Jagtenberg
Hangbuikzwijn Herman houdt niet van wedstrijdjes, zoals de kippen die altijd als eerste een ei willen leggen. Maar op een dag doet Herman toch mee aan een wedstrijd. Maar wil hij wel winnen? 

Rosie en Moussa voor altijd (6+)
Michael De Cock  
Samen met haar moeder verhuist Rosie naar een groot flatgebouw. Daar leert ze Moussa kennen. Met hem beleeft ze allerlei avonturen.



Boekentips Kinderboekenweek 7-9 jaar

De Gorgels en de laatste kans (8+)
Jochem Myer
Melle ziet een enorme zeearend met Waakgorgel en Grensgorgel op zijn rug. Alarm! Want de Brutelaars zijn al onderweg naar het Zuiden. Melle Limoni en Katja zetten alles op alles om de Gorgels te redden.

Tuf (8+)
Tijs van Marle
Tuf, het stoerste meisje van de oertijd, is haar knuffel kwijt. Welk prehistorisch dier heeft haar knuffel gepikt? Met haar vriend Isidoor de gaapkat gaat ze op onderzoek uit. 

De beste klas van de hele wereld (9+)
Manon Sikkel
De kinderen van de klas van Marie ruilen een weekje met de kinderen uit een klas in Laren. Het gastgezin waar Marie logeert woont in een hele mooie villa. Dit wordt de beste week uit haar leven. Denkt ze…

Struikmeisje (9+)
Tineke Honigh
Als het meisje Eri de bewoners van een vakantiepark vanuit de struiken observeert, wordt ze ontdekt door Bas, een jongen in een rolstoel.



Boekentips Kinderboekenweek 10 – 12 jaar

Het raadsel van de zee (10+)
Jonne Kramer
Als het schip van Ravian’s vader op zijn verjaardag niet terugkomt in de haven, gaat Ravian hem zoeken. Hij hoort dan zijn vader gevangen zit op het vervloekte schip van zeerover Bank. Lukt het Ravian zijn vader te vinden?

Offline (10+)
Marco Kunst
In het jaar 2046 verhuist Mik naar Nieuw Babylon, een door computers en robots gebouwde stad. Zijn vriendin Demer blijft achter in de Aardelaar, waar alles nog handmatig gebeurt. Dan krijgt Mike van een mysterieuze man een verontrustende waarschuwing met een opdracht en moet hij de ondergang van de mensen proberen te verhinderen.

Gameboek – Vuurstrijd (10+)
Marcel Groenewegen
Ben jij een spion, magiër of strijder? Kies je avontuurverhaal over de held Schaduwkraai. Door keuzes te maken kun je de kwade heks Cassandra verslaan. Spannend!

Ghost (11+)
Jason Reynolds
Zijn hele leven is Ghost al aan het rennen. Of is het vluchten? Op een dag wordt hij ontdekt door de coach van een hardloopteam. Hij denkt dat Ghost een briljante sprinter kan zijn. Als hij maar binnen de lijntjes loopt…



Veel leesplezier! 

Deze en nog veel meer boeken leen je onder 18 jaar gratis bij de bibliotheek bij jou in de buurt! Kijk voor alle informatie over de Kinderboekenweek 2024 en het leuke programma vol eigenwijze activiteiten op de website van de Bieb in Rotterdam! Naar de website