Nog even en in alle huizen zitten groot en klein weer met smart te wachten op hun gevulde schoentjes. Zijn de kinderen wat ouder dan gaat het niet alleen om het krijgen van cadeautjes, maar ook om het geven ervan, het liefst op een zo’n creatief mogelijke manier. Best lastig, vooral als er voor school, de hockey en wellicht ook nog op de naschoolse een surprise gemaakt moet worden. Rianne van Studio Ikigai helpt je met deze handige tips én leuke surprise ideeën voor 5 december alvast een stukje op weg.
Tip 1Houd het simpel! Hoe ingewikkelder de surprise is, hoe langer jij ‘s avonds met lijm in je haar de surprise van zoon- of dochterlief staat af te maken. Kijk samen met je kind op internet of ga op tijd naar een winkel zoals Action, daar liggen pakketten om zo stap voor stap een surprise in elkaar te zetten. Materialen zitten er al bij, klaar ben je!
Tip 2Zorg dat je op tijd het lootje van zoon of dochter in huis hebt, zodat je samen een plan kan maken en de spullen in huis kunt halen. Een voordeel van vroeg beginnen aan een surprise: als het toch mislukt dan kun je altijd nog aan plan B beginnen! Verzamel vanaf nu alles wat van nut kan zijn: wc-, maar vooral keukenrollen, lege plastic puddingverpakkingen, schoenendozen, grote kartonnen dozen van gekochte tv’s of internet bestellingen. Veel knutselmateriaal is ook online te bestellen. Bestel echter op tijd want anders is het uitverkocht of is vanwege drukte de levertijd langer dan normaal.
Tip 3Om bij een cadeautje te komen moet je een surprise natuurlijk kapot maken. Om het extra leuk te maken, kun je dit zo moeilijk mogelijk maken! Denk maar eens aan vele lagen duct-tape. Of het bekende cadeautje-in-een-cadeautje, waar je begint met een groot cadeau maar uiteindelijk een piepklein pakje vindt. Je kunt ook iets eetbaars maken waar je de cadeautjes in verstopt. Zorg er wel voor dat je de cadeautjes goed inpakt, zodat het eten er niet in kan gaan. Sommigen gaan zelfs zo ver om het cadeau in een laag ijs te verpakken! Maar je kunt het ook op een andere manier moeilijk maken. Maak bijvoorbeeld iets wat de ontvanger het bijna niet over zijn hart kan verkrijgen om stuk te maken, zoals een prachtige taart bijvoorbeeld.
Tip 4 Ben je niet zo van het knutselen? Maak dan een opdracht-surprise. Bovenop elk pakje plak je een briefje met een opdracht. Als de ontvanger dat gedaan heeft, mag hij/zij het pakje pas openmaken. Denk bijvoorbeeld aan iemand geblinddoekt laten proeven, ruiken of voelen wat iets is. Dat zorgt altijd voor hilarische situaties, als je bijvoorbeeld zorgt dat de rest “Oh nee! Ieeeewwww!” roept, of zoiets dergelijks. Je kunt natuurlijk ook opdrachten verzinnen als ‘ren een rondje om het huis’, ‘probeer je neus aan te raken met je tong’, je verzint wel wat leuks!
Tip 5Hou het leuk! Bedenk dat echt “vieze” surprises voor de ontvanger misschien niet zo leuk zijn (al ziet een drol van randjes ontbijtkoek er viezer uit dan het is) en wees mild in je gedichten. Je mag best een beetje te prikken/prikkelen, maar als iemand in tranen uitbarst is de lol er gauw af.
Tip 6Speciaal een tip voor DIY mama’s en papa’s: laat het vooral je kind doen. Blijf zelf op de achtergrond en assisteer waar nodig. Plan samen een middag. Haal chocomelk en kruidnoten in huis. Gezellig muziekje aan en geniet van het samen knutselen en stuur voorzichtig bij. Vooral: blijven lachen, zelfs als het mis gaat!
Succes en veel plezier met het maken!
Studio Ikigai verzorgt creatieve workshops op locatie voor kinderen. Kijk voor meer informatie op de website van Studio Ikigai.