Onze kinderen, en wij zelf dus ook, gaan er dit jaar ook weer aan geloven, de Wandel4daagse! Wij gaan graag goed voorbereid te werk en hebben dus ons lijstje met top-tips voor vier gezellige avonden weer eens afgestoft!
1. Maak afspraken met bevriende ouders; 3 of 4 dagen wandelen heeft een impact op je agenda en op de rest van het gezin. Stel daarom met een aantal bevriende ouders een schemaatje op. Elke avond loopt er een andere ouder per 4 vrienden/vriendinnen. Op deze manier hoef je niet alle dagen mee te lopen en heb je het tóch meegemaakt.
2. Maak van te voren het eten klaar; eten ná het wandelen betekent dat de kids niet eerder dan 21.00 uur in bed liggen. Dus maak het je gemakkelijk en maak van te voren gerechten als pasta, een maaltijdsalade, brood met soep oid klaar. Ideale brandstof voor een flinke wandeling, maar ook makkelijk op te warmen als je toch pas na het wandelen wilt eten.
3. Loop niet op nieuwe schoenen; loop schoenen goed in en wandel liefst niet elke dag op dezelfde schoenen. Hierdoor voorkom je blaren. Krijg je toch blaren? Prik ze leeg met een schone naald en plak er een pleister op.
4. Versnapering voor onderweg; van wandelen word je moe en krijg je trek. Meestal krijg je van de organisatie iets lekkers tussendoor, maar neem ook zelf iets mee! Een gezonde snack kunnen de kids wanneer ze trek krijgen vast waarderen. Stukken watermeloen zijn ook meteen goed voor de dorst, zelfgemaakte mueslirepen zijn gezond en geven energie, maar snoepen hoort er ook wel een beetje bij!
Dé hit van vorig jaar was een halve sinaasappel met drie pepermuntjes op het snijvlak. Doe er een zakdoek omheen, maak dat vast met een elastiekje (dit om de pepermuntjes op zn plek te houden. Maak hem 's ochtends al klaar en bewaar hem in de ijskast, dan is het lekker koud! Tijdens het lopen kun je hieraan lekker sabbelen!
5. Wees voorbereid op verschillende weersomstandigheden; het is juni, je zou verwachten dat het warm wordt. Geef een jas mee die eventueel om de middel geknoopt kan worden als het toch te warm is. Maar zorg ook zeker dat je een plastic poncho in huis hebt; klein op te vouwen en dus makkelijk mee te nemen voor een onverhoopte plensbui!
6. Zorg voor voldoende afleiding; kinderen beginnen vol goede moed en enthousiasme aan een wandeling maar na een tijdje zullen ze moe worden. Zorg voor dat moment dat je een spelletje achter de hand hebt (vormen in wolken zien, raden welk liedje geneuried wordt, raadspelletje; 'wie ben ik', een ketting van woorden, bv plaatsnamen, noemen, het tweede woord begint met de letter waarmee het eerste eindigt enz. ) Zorg ook dat je een paar leuke meezingers paraat hebt, dit maakt de wandeling een stuk gezelliger!
7. De laatste avond is een feestje! Ze zullen uitgeput zijn, die kids, maar bedenk wel; het is een hele prestatie die ze geleverd hebben! Maak er ondanks de vermoeidheid een klein feestje van! (Een bloemetje geven, of een ijsje eten naderhand...)
Veel wandelplezier,
Lotte