• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Geschiedenis van Het Concertgebouw: een vrolijk verhaal

1 augustus 2022
De geschiedenis van Het Concertgebouw is een vrolijk verhaal. Over de architect met de muzikaliteit van een koe en een file van rijtuigen tijdens de opening!
De geschiedenis van Het Concertgebouw
Het Concertgebouw aan het Museumplein staat er al heel lang, bijna 130 jaar… Rond 1880 waren er zes belangrijke mannen die vonden dat een stad als Amsterdam een goede concertzaal nodig had. Amsterdam kon natuurlijk niet achterblijven bij andere, grote Europese steden.
De regering vond kunst en cultuur best belangrijk, maar wilde niet meebetalen aan een nieuwe concertzaal, daarom moesten de mannen het geld zelf maar inzamelen. Twee jaar later hadden ze genoeg geld en begon de bouw van de concertzaal, die toen nog midden in de weilanden met slootjes stond! De stad Amsterdam hield eind 19e eeuw op waar nu het Rijksmuseum staat.

Akoestiek
De architect van Het Concertgebouw, Dolf van Gendt, had niet zoveel met muziek. Sterker nog, zijn vrouw zei dat hij de muzikaliteit van een koe had! Des te bijzonderder is het dat Het Concertgebouw een zaal is met de mooiste akoestiek ter wereld. Dat zeggen veel mensen. Akoestiek zegt iets over hoe iets klinkt, met veel galm, of juist heel dof of droog. In Het Concertgebouw klinkt alles heel mooi!
(Toen Het Concertgebouw 125 jaar bestond, een paar jaar geleden waren er reclamefilmpjes gemaakt waarin zelfs brommers en stratemakers mooi klonken, in de Grote Zaal!).



De Opening
Zes jaar later was Het Concertgebouw eindelijk klaar. Op 1 april 1888 was het grote openingsconcert. Er kwamen zoveel mensen naartoe met de paardenkoets, dat er een file van wel 600 rijtuigen was. Het concert begon daardoor ook anderhalf uur te laat!

Het Concertgebouw heeft een Grote Zaal, met bijna 2000 stoelen, een Kleine Zaal met 400 stoelen en vroeger was er ook nog een muziektent in de tuin, waar concerten werden gegeven. Toen de elektriciteit en de tram werden uitgevonden kwam er steeds meer lawaai op straat, waardoor het steeds lastiger werd om mooie buitenconcerten te geven. De tuin is toen verkocht aan de gemeente Amsterdam, die er huizen bouwde. In een van die huizen zit nu het kantoor dat hoort bij Het Concertgebouw.

Het orkest
Bij een concertzaal hoort ook een orkest, dus kort na de opening werd er een orkest opgericht dat vandaag de dag ook nog steeds bestaat, Het Concertgebouworkest. Door de jaren heen zijn er enorm veel concerten geven en klonk er muziek door onbekende artiesten maar ook door hele bekende. In de jaren 60 en 70 traden er allemaal populaire bands op en ook de beroemde jazztrompettist Miles Davis heeft een keer in Het Concertgebouw gespeeld.

De koning en de koningin komen ook wel eens naar Het Concertgebouw. Zij hebben speciale stoelen, in het midden vooraan op het balkon, zodat ze alles goed kunnen zien. En voor dat het concert begint hebben ze een eigen kamertje waar ze even iets kunnen drinken.

Ben je nieuwsgierig naar deze mooie concertzaal en het prachtige gebouw? Ga dan vooral een keer kijken. Er zijn bijzondere concerten voor kinderen van alle leeftijden! Elk bezoek aan Het Concertgebouw is een groot avontuur!

Weten welke kinderconcerten er dit seizoen zijn, klik op de button voor het overzicht. Naar de website