• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Taco Dibbits, directeur Rijksmuseum, onthult geheimen

1 augustus 2022
Onze Amsterdamse kidsreporters hebben pittige vragen voor de directeur van het Rijksmuseum!
Als ik, Julius (10 jaar) en Kiet (8 jaar) op een middag vertel dat ze samen met Huub (ook 10 en zoon van Liesbeth) Taco Dibbits, de directeur van het Rijksmuseum mogen interviewen springen ze een gat in de lucht. ‘Cool mam, mag ik het aan de klas vertellen?’

Behoorlijk zenuwachtig worden ze op de grote dag ontvangen in de directeurskamer! Taco is nog even bezig met de voorbereidingen van de nieuwe tentoonstelling ‘Small Wonders’, minuscule houtsnijwerkjes ter grootte van een walnoot, die vanaf 17 juni te zien zijn in het museum. De zenuwen verdwijnen als sneeuw voor de zon als Taco binnenstapt en de jongens vrolijk begroet. Met zelf 3 jonge kinderen weet hij handig het ijs te breken.


“Kom maar door met die vragen”

Waarom bent u directeur van het Rijksmuseum geworden?
“Omdat het het allerleukste werk is. Achter elk kunstwerk zit een verhaal en als we een schilderij in het museum ophangen proberen we altijd het verhaal achter het kunstwerk zo goed mogelijk over te brengen. En als we het dan plaatsen of ophangen, zien meteen 10.000 mensen het!”


Hoe word je directeur van het Rijksmuseum en moet je dan hard werken?
"Het is een beetje zoals op school. Daar ga je ook steeds een klasje hoger. Zo is dat bij mij ook gegaan. In 2002 begon ik als stagiair. Vervolgens ben ik conservator 17 eeuwse schilderijen geworden, toen directeur collecties en nu de directeur. Elke ochtend, als ik mijn kinderen naar school heb gebracht, ga ik naar het Rijksmuseum. En om 18:15 uur vertrek ik weer. Meestal ben ik 3 avonden per week ’s avonds ook aan het werk en soms nog in het weekend. Totaal wel 60-70 uur per week. Maar 1 dag in het weekend doe ik hélemaal niets!"

Even over die vrije dag, gaat u dan ook op pad met de kinderen?
Taco laat zich graag inspireren door Kidsproof Amsterdam. Nu kan hij bij ons natuurlijk helemaal niet meer stuk! En zijn kinderen gaan graag naar het park om takken te verzamelen! Ook héél leuk vinden de jongens het Rijksmuseum! Ongeveer 10 keer per jaar neemt hij ze mee naar het Rijks. Meestal een uurtje en dan bekijken ze een klein stukje museum, bijvoorbeeld de schepen.

Speelt u een muziekinstrument vraag Huub?
Taco blijkt in zijn jonge jaren viool te hebben gespeeld maar is vrij snel weer gestopt vanwege gebrek aan talent. Wel geeft hij aan dat hij graag naar muziek luistert! Meteen willen de jongens natuurlijk weten welke muziek er dan in Huize Dibbits gedraaid wordt! “Tja” vertelt Taco, ”dat wordt eigenlijk bepaald door mijn kinderen: Bruno Mars, Justin Bieber, Martin Garrix, Daft Punk“. Het is een feest van herkenning voor Huub, Julius en Kiet.

Kiet wil graag weten waarom het Rijksmuseum ‘Rijksmuseum’ heet.
“Vroeger was het Rijksmuseum van het Rijk, vandaar de naam. Nu is alleen het gebouw nog van het Rijk en alle kunst in het museum van iedereen. We zijn dus eigenlijk allemaal een beetje eigenaar van de kunst in het Rijksmuseum!"

Waar we dan allemaal een beetje eigenaar van zijn?
Taco vertelt dat het Rijksmuseum wel 1 miljoen kunstwerken bezit. Hiervan zijn er 6.000 schilderijen en zo’n 800 schilderijen hangen in het museum. De rest is opgeslagen in een depot in Lelystad.

En welke van deze 1.000.000 kunstwerken is Taco zijn favoriet?
“Dat is elke dag weer anders en hangt af van mijn gemoedsrust. Gisteren ging ik wat laat naar bed waardoor ik vandaag de hele dag behoefte heb aan koffie. Vandaag is het dan ook ‘Hollands meisje aan het ontbijt’ van Jean-Etienne Liotard, waarin een meisje koffie drinkt. En met alle bloesem aan de bomen zal het morgen vast het net gerestaureerde kamerscherm met Japanse bloesem zijn. En jullie, wat is jullie favoriet?”

Kiet vindt de bedreigde zwaan van Jan Asselijn heel mooi. Huub de Nachtwacht.

Over de beroemde Nachtwacht willen we graag meer weten en heeft Taco allemaal geweldige anekdotes. Zo is dit schilderij ooit geschilderd voor De Doelen, toen kleiner gesneden zodat hij op een muur in het Koninklijk Paleis paste om vervolgens in het Rijksmuseum een plek te krijgen. Waar het afgesneden stuk is is niet bekend. Misschien is het wel gewoon in de kachel beland!

Of dat de Nachtwacht in de oorlog verstopt zat in een grot in de Sint Pietersberg. Toen het schilderij na de oorlog op een boot over de Maas weer richting Amsterdam vervoerd werd, is de schipper van de Rijnaak per ongeluk bovenop de kist van de Nachtwacht gevallen. Gelukkig maar dat deze in een stevig ingepakt zat!

Ook over de figuren op de Nachtwacht kan Taco veel vertellen. Sterker nog, elke keer als hij ervoor staat ontdekt hij iets nieuws. De kinderen zijn vooral onder de indruk van de luitenant (man in het wit). Taco weet ons te vertellen dat er achter deze luitenant een geweer wordt afgeschoten. En dat de kapitein, de man in het zwart, in een hand een handschoen vasthoudt, op eenzelfde manier die je terugvindt bij Marten (van Marten en Oopjen), de laatste twee Rembrandts die zijn aangekocht door het Rijksmuseum.

Op de vraag met welke persoon hij best even een tijdje had willen ruilen hoeft Taco dan ook niet lang te denken “Rembrandt. Hoe hij naar mensen keek! Elke keer als hij ging schilderen ontdekte hij iets nieuws."

En met wie hij niet zou willen ruilen?
"De gebroeders de Witt. Als schatkamerbewakers deden zij een greep in de schatkist wat hen duur is komen te staan. Ze werden op de kop opgehangen, opengesneden en hun ingewanden verkocht aan toeristen!"



Taco, kun je ons als afsluiter nog 1 geheimpje vertellen dat niet zo luguber is?
Onder het Rijksmuseum lopen allemaal geheime gangen. En onder het Museumplein worden de boeken en prenten van het Rijksmuseum opgeslagen. En wist je dat onder de Teekenschool een hele grote kelder zit? Dat was vroeger een waterbassin voor schoon drinkwater.

We hangen aan Taco zijn lippen en kunnen nog uren luisteren naar alle verhalen en geheimen, maar zowel Taco als wij moeten verder. Al gaan de jongens niet weg zonder een handtekening en op de foto met Taco want ja mam “ik had een man in zwart pak met bolhoed verwacht, maar ’t is gewoon een coole gast” aldus Kiet.

Als we na het interview nog even staan na te praten zijn de jongens ‘m gevlogen. Die plukken we vervolgens kletsnat uit de fontein. Tja, dat geheimpje had Taco ons niet verteld…..die fontein heeft een ‘magische aantrekkingskracht’!

Kiet, Julius, Huub, Liesbeth en Dies

Het Rijksmuseum heeft een uitgebreid en zeer afwisselend aanbod voor families en kinderen. Voor het hele overzicht, kijk verder op onze site. De toegang voor kinderen tot en met 18 jaar is gratis.
SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave Naar de website