Leven als Joodse in oorlogstijd, of juist als kind in een NSB gezin, in het Verzetsmuseum Junior ontdek je hoe het was. Met het nieuwe virtuele Verzetsmuseum Junior krijg je een kijkje in het leven van kinderen in oorlogstijd.
Het nieuwe virtuele Verzetsmuseum Junior
4 en 5 mei herdenking Tweede Wereldoorlog
Op 4 en 5 mei herdenken we altijd de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Maar eigenlijk zijn de verhalen van WOII en iedereen die in het heeft meegemaakt iedere dag interessant.
Het Verzetsmuseum in Amsterdam heeft er een heleboel verzameld. En speciaal voor kinderen vanaf 9 jaar is er een Verzetsmuseum Junior.
Verzetsmuseum Junior
Echt een apart deel van het museum waar de verhalen van kinderen in oorlogstijd centraal staan. Je bezoekt er o.a. Henk, Nellie, Eva en Jan in hun (nagebouwde) huis en ontdekt aan de hand van voorwerpen, filmpjes en verhalen hoe hun leven in de oorlog was.
Verzetsmuseum Junior virtueel
In corona tijd heeft het Verzetsmuseum Junior deze vaste tentoonstelling omgezet naar een virtuele versie. Zodat nu iedereen vanaf de keukentafel op ontdekkingstocht kan. Op de
website van het Verzetsmuseum koop je een ticket voor €3,50 en krijg je met je hele gezin (of een schoolklas) toegang tot Verzetsmuseum Junior virtueel. Je staat meteen bij de ingang, in de lift terug in de tijd, net zoals in het echte museum.
Hoe werkt het?
Navigeren gaat met de muis en pijltjes en verschillend gekleurde cirkeltjes die je volgt. De kinderen zijn hierin duidelijk handiger dan ik, hun game ervaring loont. De groene cirkeltjes vertellen verhalen, in filmpjes, geluidsfragmenten of tekstjes. De oranje cirkeltjes zijn speciaal gemaakt voor doven en slechthorenden, daar legt een doventolk de verhalen uit.
Net als in het echte museum kies je zelf je route en bekijk je alle informatie of een deel ervan. We leren van Jan over zijn vader en het Verzet en hoe stiekem het ging. Schrikken ons een ongeluk als we wandelend door het huis van Henk de Duitse soldaat voor de deur zien staan! Het verhaal van Nellie en de Jugendsturm maakt dat je best begrijpt waarom ze trots was op haar NSB ouders.. En we ontmoeten Eva die als Joodse naar Nederland vluchtte met haar ouders… En ontdekken dat Monopoly al een heel oud spel is ;-)
Waarom dit voor kinderen interessant is
Bekeken door kinderogen begrijp je veel beter hoe het leven tijdens de oorlog was. En waarom het soms moeilijk te begrijpen was wat er echt gebeurde. De vele filmpjes en geluidsfragmenten zorgen dat de kinderen verder blijven zoeken naar informatie.
Omdat het virtueel is, weten we niet zeker of we alles hebben gezien. Maar een ding weten ze wel zeker: Ze willen dit museum nu ook heel graag een keer in het echt bezoeken! Grappig toch?
Huub, Femke en Liesbeth
Klik op de roze button voor meer informatie en een ticket naar het Virtuele Verzetsmuseum Junior
Naar de website