• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Groei zelf een moestuintje

1 augustus 2022
Hoe leuk is het om zelf iets eetbaars te maken? We verzamelden 2 Snelle moestuinprojectjes voor kinderen!
Kidsproof activiteit: groei zelf een moestuintje!
Elbrich Fennema is programmeur voor het Landje van de Boer, maar ook schrijfster van diverse blogs over moestuinieren en tevens van 'Het Grote Moestuinierboek', dat ook een hoofdstuk wijdt aan moestuinieren met kinderen; 'De educatieve tuinier'. Zij gaf ons onderstaande tips; leuk voor de jonge, beginnende moestuinierder die nog groene vingertjes moet ontwikkelen!

Spruiten

Iets telen met kinderen is leuk en leerzaam, maar vergt vaak wel geduld.. en dat is lastig! Iets doen is leuker dan kijken en wachten.. Het telen van spruitgroenten is dus misschien wel een perfect projectje voor kleine thuistelers!

Maak je eigen spruitgroenten!
Het bekendste voorbeeld van een spruitgroete is taugé. In het schap met spruitgroenten kun je tegenwoordig allerlei grappige zaadjes vinden zie heel geschikt zijn om te laten ontspruiten: van linzen tot prei en fenegriek, van rode biet tot mosterd en alfalfa.

Wat moet je doen?
1. Doe 1 eetlepel van de spruitgroente van je keuze in een weckpot (deksel niet nodig) met water en laat dat een halve dag tot een dag staan. Span er, met behulp van een elastiekje, een lapje of een stukje fijn gaas overheen.
2. Na een dag weken giet je het water uit de pot. Door het lapje heen. En je laat de de pot op zijn kop staan, zodat het water eruit kan lekken. Dat kan op een afdruiprek. Of je legt twee eetstokjes dwars over en bordje en daar zet je de weckpot op zijn kop bovenop.
3. Nu komt het echt verantwoordelijke werk en dat is een perfect kindertaakje: vanaf nu moeten de zaadjes elke 12 uur afgespoeld worden. Als je de pot hebt afgedekt met een fijn stukje gaas, dan kan dat door het gaas heen: water erbij, beetje omschudden, water eruit gieten en de pot weer op zijn kop zetten. Gebruik je een lapje, dan is het vermoedelijk handiger om het lapje eraf te halen.
4. Weer water erbij, voorzichtig omschudden, lapje er terug op, het water eruit laten lopen en de pot weer op zijn kop uit laten lekken.

Wat gebeurt er?
Na een paar dagen begint het zaadje een staart te vertonen: dat is zijn worteltje. In het geval van taugé is je spruit dan klaar. Je taugé is nog een paar dagen te bewaren in de koelkast.

Sommige zaadje kun je nog verder uit laten lopen tot ze zowel een wortel als een steeltje hebben. Preispruiten bijvoorbeeld. Daarbij kun je niet eens zo goed zien waar welk onderdeel begint en ophoudt. Bij bietenspruiten kun je dat wel heel goed zien, want het bietensteeltje is rood.



Telen

Tuinkers is een mooi voorbeeld van hoe het telen van kiemen werkt, maar in het schap met ‘zaden voor kiemgroenten’ vind je ook basilicumkers, rucolakers, daikonkers, bietenkers en nog veel meer leuks. 

Wat moet je doen?
1. Je legt een laag watten in een schaaltje of bordje. Een paar laagjes keukenrol kan ook.
2. De watten of het kekenpapier maak je nat.
3. Strooi je de kiemzaadjes van je keuze op de natte watten of papiertjes. Dat kan tuinkers zijn, 
4. Zorg dat je watjes niet uitdrogen. Precies een mooi taakje voor kinderen!

Wat gebeurt er?
Eerst maken de zaadjes worteltjes (dat is nauwelijks te zien). Maar dan maken ze, na een dag of drie, ook een steeltje. En uit dat steeltje, dat nu ongeveer drie centimeter is groeit, klappen twee kiemblaadjes open. Wacht nog een dag, en dan zijn je kiemen klaar om te eten!



En nu lekker opeten!
Strooi de tuinkers over de sla, garneer er je vers gekookte eitje mee of pimp je broodje-gezond met deze vitaminebommen. Spruiten zijn heerlijk als rauwkost; door de sla of op brood. Ze laten zich ook goed wokken. Of meekoken in een soep.

Smaakt dit naar meer? Leer meer over moestuinieren via de blogs of het boek van Elbrich!

Lieve groetjes,
Patricia