• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Zo gaat je kind meer lezen!

1 oktober 2024

Zou je graag zien dat je kind meer gaat lezen? Met deze tips van Hero kindercentra zal dat wel lukken! 

Leestips en boekentips voor kinderen 

Hero laat jouw kind meer lezen!

Het thema van De Kinderboekenweek 2024 is ‘Lekker eigenwijs!. Dat betekent volop aandacht voor verhalen waarin kinderen hun eigen weg kiezen, lef tonen en op speelse wijze ontdekken wie ze zijn. Lezen is een geweldige manier om je kind op avontuur te laten gaan, hun fantasie te prikkelen en hen kennis te laten maken met de wereld om hen heen. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind graag een boek uit de kast pakt?
Hero kindercentra geeft tips!

5 Tips voor méér leesplezier

1. Zorg voor voldoende (verschillende) boeken in huis
Creëer een omgeving die lezen stimuleert. Ga regelmatig naar de bibliotheek en zorg dat er altijd verschillende boeken in huis zijn. Dit vergroot de kans dat je kind een boek vindt dat hem of haar aanspreekt.

2. Lees iedere dag voor
Voorlezen kan al vanaf de babyleeftijd. Het is een fijn en intiem moment samen, waarin je je kind laat kennismaken met nieuwe werelden en personages.

3. Laat je kind zelf boeken kiezen
Of je nu samen naar de boekwinkel gaat of naar de bibliotheek: geef je kind de ruimte om zelf een boek te kiezen. Als kinderen zelf mogen kiezen, zijn ze vaak gemotiveerder om te lezen.

4. Houd vaste leestijd aan
Maak van lezen een vast ritueel, bijvoorbeeld voor het slapengaan. Dit creëert structuur en zorgt ervoor dat lezen een vanzelfsprekend onderdeel wordt van de dag.

5. Maak lezen leuk en gezellig
Samen lezen kan de drempel verlagen voor kinderen die het moeilijk vinden. Lees om de beurt een stukje en bespreek wat jullie leuk vonden in het verhaal. Zo wordt lezen een gezamenlijke activiteit.

Lezen; de sleutel naar een rijke ontwikkeling
Hero kindercentra gelooft dat lezen de sleutel is naar een rijke ontwikkeling. Ga samen op pad naar boekhandel of bibliotheek en daag je kind uit om op ontdekkingstocht te gaan, zijn of haar eigen keuzes te maken en volop van verhalen te genieten. Laat je kind zijn of haar eigen avontuur beleven, en ontdek samen hoe leuk lezen kan zijn!

'Lekker eigenwijze' boekentips

0-4 jaar
Voor de jongste lezers zijn prentenboeken ideaal. Kinderen leren hiermee niet alleen nieuwe woorden, maar ook om plaatjes te ‘lezen’ en het verhaal te begrijpen. En wat is er nu lekkerder dan op schoot zitten met een boekje dat je keer op keer wilt lezen?

  • 'Nog 100 nachtjes slapen' - Milja Praagman
    Over een meisje dat liever zelf op ontdekkingstocht gaat dan afwacht op haar verjaardag.  
  • 'Hup, Herman!' - Yvonne Jagtenberg
    Over hangbuikzwijn Herman die goed is in modderen en wroeten. Hij houdt alleen niet van wedstrijdjes, zoals de kippen en de haan.

4-6 jaar
Deze leeftijdsgroep houdt van humor en herkenbare situaties. Kies boeken waarin kinderen hun eigen keuzes maken en ontdekken wat zij belangrijk vinden.

  • 'Het allermooiste ei' - Helme Hein
    Een vrolijk verhaal over drie kippen die proberen het mooiste ei te leggen.
  •  'De Gruffalo' - Julia Donaldson
    Een slimme muis die een monsterlijke Gruffalo te slim af is.

6-9 jaar
Kinderen in deze leeftijd leren steeds beter zelf lezen. Boeken met korte hoofdstukken en illustraties helpen hen om gemotiveerd te blijven.

  • 'Superjuffie' - Janneke Schotveld
    Over een juf die verandert in een superheld wanneer ze een krijtje eet.  
  •  'De Gorgels' - Jochem Meyer
    Fantasievol avontuur waarin dappere wezentjes kinderen beschermen tegen gevaren.

9-12 jaar
Voor deze leeftijd zijn verhalen over zelfontplooiing, moed en het doorbreken van grenzen inspirerend. Ze ontdekken wie ze zijn en wat ze willen, net als de hoofdpersonen in onderstaande boeken.

  • 'Matilda' - Roald Dahl
    Een meisje dat zich niet zomaar laat vertellen wat ze moet doen en haar eigen weg kiest.
  • 'Lampje' - Annet Schaap
    Een dapper meisje dat zichzelf ontdekt en leert haar angsten te overwinnen.

12-13 jaar
Tieners willen zichzelf herkennen in boeken, maar ook uitgedaagd worden om anders te denken. Kies verhalen waarin eigenzinnige personages de hoofdrol spelen en die vragen stellen over het leven.

  • 'De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine' - Ransom Riggs
    Spannend en mysterieus verhaal, vol avontuur en eigenzinnige personages.
  • 'Carry On' - Rainbow Rowell
Een eigenzinnige parodie op tovenaarsverhalen, waarin de hoofdpersoon zijn eigen hart volgt.

Hero kindercentra stimuleert het leesplezier van kinderen van jongs af aan. (Voor)lezen vergroot namelijk de woordenschat en prikkelt de fantasie. Ook leert een kind langere tijd de aandacht vast te houden en te luisteren.