Ooit waren er 40, nu zijn er ruim 20 historische èn enkele nieuwe hofjes te vinden in en net buiten het Haarlemse centrum.
Vanaf een drukke straat stap je door een onopvallend poortje zo een groene oase van rust binnen. De wereld lijkt vaak even stil te staan in zo’n hofje: geluid van auto’s, bussen en het drukke dagelijkse leven weten er amper binnen te dringen.
De geschiedenis van de Haarlemse Hofjes
De historische Haarlemse Hofjes zijn van de 13e tot in de 19de eeuw gebouwd. Vaak werden ze betaald uit erfenissen van kinderloze rijke Haarlemmers. Veel hofjes zijn vernoemd naar zo’n rijkeling. Het hofje van Bakenes is het oudste hofje, het dateert uit 1395! De Haarlemse hofjes werden gebouwd voor behoeftige ouderen (voornamelijk vrouwen).
Hofjes worden vandaag de dag nog steeds bewoond. Vaak nog door dames op leeftijd, soms een mix van leeftijden en een enkel hofje laat ook stellen of mannen toe. Naast een plek om te wonen zijn de hofjes ook een toeristische trekpleister. Denk er bij je bezoek dus wel aan dat er mensen wonen; zij zijn geen museumstukken en ook gesteld op hun rust en privacy!
Bezoek de Haarlemse Hofjes
Veel Haarlemse hofjes zijn tussen 10.00 en 17.00 vrij toegankelijk. Maar let op: de hofjes met poort zijn op zondag gesloten!
Zelfstandig, met een boekje, met een gids of met GPS: de hofjes van Haarlem zijn zeker een bezoekje waard!
De wandelroute langs de hofjes in Haarlem staat compleet online. Zo kun je met een mobiele telefoon van hofje naar hofje lopen. Ter plekke krijg je van alles te weten over de hofjes in de stad. Nieuwsgierig geworden? Klik met de roze button door naar info over de Haarlemse hofjeswandeling!