• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Ontdek Fort Kijkduin: een écht avontuur voor kinderen!

7 juli 2024
Toen wij hoorden dat we op bezoek mochten bij Fort Kijkduin, waren we benieuwd wat we hiervan konden verwachten. Maar wat is dít een avontuurlijk, spannend, stoer én superleuk uitje!
Een bezoek aan Fort Kijkduin; wat een avontuur!
Dit historische fort is echt een avontuur voor gezinnen en vooral voor kinderen. Bij binnenkomst kregen we een apparaatje aan een keycord. Hiermee kon je elke infopunt scannen, waarbij het bijpassende verhaal werd verteld. De meeste verhalen waren kort en bondig. Hierdoor bleef het leuk voor de kids.

Een Stap Terug in de Tijd
Fort Kijkduin, gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte, is een fascinerend stukje geschiedenis. Het fort, gelegen aan de prachtige kustlijn van Noord-Holland, biedt een spectaculair uitzicht over de zee en de duinen. Bij binnenkomst worden bezoekers direct ondergedompeld in de rijke geschiedenis van het fort en de omgeving. Voor kinderen is het alsof ze een tijdmachine instappen en teruggaan naar een tijd van ridders, soldaten en zeeslagen. Dit wordt verfilmd in een boeiende 3D achtige film.

Fort Kijkduin Napoleon

Wat Fort Kijkduin zo bijzonder maakt voor kinderen, is de combinatie van avontuur en educatie. Het fort heeft een groot museum met interactieve tentoonstellingen die de geschiedenis tot leven brengen. Ook heeft het museum een gedeelte buiten waar je een kijkje kan nemen in de bunkers gelegen in de duinen, maar ook de ondergrondse 70 meter lange bunker, is een happening voor de kids.

Fort Kijkduin bunker

Kinderen kunnen leren over de strategische betekenis van het fort, de verschillende wapens en de levens van de soldaten die hier hebben gediend. Er zijn speurtochten en quizzen beschikbaar die het leren leuk en boeiend maken.

Zeeaquarium
Een van de hoogtepunten voor kinderen is het zeeaquarium van Fort Kijkduin. Hier kunnen ze de fascinerende onderwaterwereld van dichtbij bekijken. Van vissen tot imposante haaien, het aquarium biedt een kijkje in de biodiversiteit van de Noordzee. Dit onderdeel zorgt ervoor dat kinderen zich even kunnen vermaken.

Fort Kijkduin Zeeaquarium

De nieuwste tentoonstelling "Soldaat voor één dag" nemen de kinderen vanaf ongeveer 4 jaar mee in het leven van een soldaat in het fort. Het begint bij een korte film over wat de soldaten vroeger deden bij het fort. Hierna stuurt de soldaat je op pad om ook wat dagelijkse bezigheden uit te voeren.

Fort Kijkduin: soldaar voor 1 dag

In het Soldatenzakboekje stempel je het onderdeel af dat je hebt gedaan. Kinderen kunnen bijvoorbeeld historische uniformen aantrekken en ontdekken welke uitrusting een soldaat nodig had.

Fort Kijkduin Soldaar voor een dag

Ze krijgen ook de kans om deel te nemen aan trainingsactiviteiten, zoals marcheren, schieten en het leren van basisvaardigheden van een soldaat.

Fort Kijkduin Soldaat voor een dag

Deze tentoonstelling is ontworpen om kinderen niet alleen te onderwijzen, maar hen ook het gevoel te geven dat ze deel uitmaken van de geschiedenis. Het is een geweldige manier om hun verbeelding te prikkelen en hen een dag te laten beleven die ze niet snel zullen vergeten.

Fort Kijkduin review

Handig om te weten
Fort Kijkduin is het hele jaar door geopend en biedt diverse activiteiten en evenementen voor bezoekers van alle leeftijden. Het fort is goed bereikbaar en er is voldoende GRATIS parkeergelegenheid. Daarnaast is er een café/restaurant en een ruim buitenterras waar je kan genieten van het uitzicht en van een hapje en een drankje na de avonturen die jullie heben beleefd. Zij hebben taartjes van de beste bakker van Den Helder en dat is ook de moeite waard om te proeven. Dat hebben wij natuurlijk gedaan!

Fort Kijkduin terras

Conclusie: Een bezoek aan Fort Kijkduin is een perfecte mix van plezier en educatie. De kids kunnen zich zeker 1,5 tot 2 uur goed vermaken. De kinderen vonden de tentoonstelling heel leuk en vooral het onderdeel waar je kan schieten op de schepen vanachter de duinen. Hierbij moet je de stand doorgeven aan de rekenkamer en dan wordt een kanon afgeschoten op de oorlogsschepen van de vijand. Heb je de coördinatie goed doorgegeven dan wordt het schip geraakt.

Fort Kijkduin Soldaat voor 1 dag

De ondergrondse bunker werd als spannend beleefd, maar wel een grote overwinning om er doorheen te lopen.

Fort Kijkduin bunker

Of je nu een geschiedenisfanaat bent of gewoon op zoek bent naar een leuk dagje uit, dit fort heeft voor ieder wat wils. En met de nieuwe tentoonstelling "Soldaat voor één dag" wordt het avontuur voor kinderen nóg groter en spannender. Dit is een leuke kans om terug in de tijd te reizen en een soldaat te worden voor één dag!

Bedankt Fort Kijkduin en Kidsproof voor de super leuke ochtend!

Liefs, Priscilla