Appelgebak, krentenwegge, ijsjes.... dat lusten we allemaal wel! Maar hoe werd dat eigenlijk gemaakt? In het museum vind je een indrukwekkende collectie gereedschappen, voorwerpen en machines uit vroegere bakkerijen en uit het begin van de ijsbereiding.
In de oude bakkerij
Het staat hier vol met attributen van weleer. Een door drijfriemen aangedreven deegkneder, klutsmachine, amandelpel- en amandelwrijfmachine. Ook is de woonkeuken nog steeds in originele staat. Het lijkt net alsof de tijd heeft stil gestaan.
De eerste ijsmachines
De Rolle ijsmachine werd in 1985 vanuit Zweden geïmporteerd en kon per uur 4000 ijsjes op een stokje produceren. Zoveel krijgen wij niet op in 1 uur! Er staan nog veel meer interessante apparaten, die vroeger bij de industriële productie van ijs werden gebruikt.
Industriële bakkerij
Als je even de kluts kwijt bent: hij staat vast hier! Kluts-, kneed- en mengmachines, koekjessnij- en spuitmachines. Allemaal aangedreven door een stoommachine uit het jaar 1924. Tevens is hier het 'Sukelahuussie', waar soms demonstraties worden gegeven in het maken van bonbons.
De koffiekamer
In de koffiekamer kun je heerlijke genieten van koffie, frisdrank en diverse ijsjes. Zo, dat gaat er nu wel in.
Tijdens de schoolvakanties zijn er rondleidingen met bakdemonstratie. De kinderen mogen dan ook helpen een echt broodje te bakken.
Klik voor meer informatie op de roze websitebutton.
Tip: zin in een dagje uit? Kijk dan eens in onze Uitagenda!