• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Pyramide van Austerlitz, wandelen, spelen en iets drinken

30 oktober 2016
Van de Franse soldaat uit 1805 naar de Nederlandse speeltuin anno nu. Beiden kom je tegen als je een bezoek brengt aan de Pyramide van Austerlitz. Een laagdrempelig, leuk en relaxed zondagmiddaguitje van een paar uur. Gevarieerd ook: stukje educatie, paar kilometer wandelen, spelen in een mooie speeltuin en afsluiten op het terras met een heerlijke warme chocomelk.
Pyramide Austerlitz, wandelen, spelen en iets drinken.
De pyramide van Austerlitz: jaren rijden we er met enige regelmaat langs en al die tijd zeggen we dan tegen elkaar: ‘leuk om een keertje heen te gaan.’ Gewoon om te weten wat het is. Waarom staat dat ding daar? Hoe ziet het eruit? Dat er een informatiecentrum, een restaurant en een grote speeltuin bijzat, dat wisten we niet eens. Leuke meevallers!

Eerste stop: iets meer achtergrond info
Als je aankomt kunnen de kinders direct op de foto als een Franse soldaat. Altijd leuk zo’n houten figuur waar ze dan achter kunnen staan. Hoofd door een gat, lachen en klik. Direct naast dit houten figuur bevindt zich een klein informatiecentrum. Je kunt hier terecht voor een speurtocht (tegen betaling) en een paar folders. Ook draaien ze, op verzoek, een acht minuten durende film over het ontstaan en het waarom van de piramide. Kort filmpje vol leuke weetjes over de piramide en het nalatenschap van de Fransen. Zo is de piramide bijvoorbeeld gebouwd als een eerbetoon aan Napoleon Bonaparte en hebben de fransen ervoor gezorgd dat het burgerlijk huwelijk werd ingevoerd in Nederland.



Trapje op, trapje af
Vanaf het info centrum, dit geldt ook voor vertrek vanaf de parkeerplaats, is het zo’n vijf minuten lopen naar de piramide. Als je de 83 treden op wilt klimmen dan betaal je daar als volwassene €3,- en als kind €1,50 voor. Boven gekomen heb je een leuk uitzicht over de Utrechtse heuvelrug. Per kijkrichting staat toegelicht waar je naar kijkt zodat je een beetje gericht kunt zoeken naar herkenningspunten op de horizon. Na een minuut of 10, misschien bij helder weer langer, heb je het hier wel gezien en vormt de piramide een mooi startpunt voor een wandeling.

Stukje wandelen
Meerdere wandelroutes van 4 of 5 kilometer starten vanaf de piramide. Wij kiezen de piramideroute. Een wandelroute van een kilometer of vier. Lekker even uitwaaien in het bos. Helaas horen we bijna de hele wandeling lang ronkende motoren op de achtergrond. Geen idee of dat hier vaker is of dat wij net pech hebben. An sich is de pret er niet minder om hoor. De route is verder leuk en niet te ver waardoor jong en oud de route vrolijk uitlopen.

Laatste stop: de speeltuin
Niet onbelangrijk de route eindigt bij, jawel een speeltuin. En niet zomaar eentje! Echt leuke apparaten: van familieschommels, tot bewegende klimrekken en bootjes als schommels. Een speeltuin voor de allerkleinsten, maar voor de net wat oudere kinderen is het ook top. Wij hebben onze kinderen na drie kwartier echt van de apparaten moeten trekken. Naast de speeltuin bevindt zich nog een botsautobaan (was niet open toen wij er waren, en dat vond ik eigenlijk ook helemaal niet erg), een kiosk met snoepgoed en een café/restaurant.

Wij hadden in ieder geval een prima zondagmiddag! Wederom een leuk uitje gevonden in de regio Utrecht. Laagdrempelig; een paar uur; niet duur; buiten en gevarieerd.

Als je gaat, veel plezier!

Klik door voor meer info over de Pyramide van Austerlitz.



Edith Rameckers; samen met Jeroen; moeder van dochters Milou 8 en Nadine 5; freelance communicatieadviseur en woonachtig in De Bilt.