• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

10x ontdek de Utrechtse Heuvelrug met kinderen

20 september 2024
Lekker nazomeren op de Utrechtse Heuvelrug! We hebben 10 top tips voor je verzameld. Deel de lijst met de oppas, de opa's en oma's en natuurlijk met je kinderen. Ga samen op pad en geniet van de natuur en de tijd met elkaar. Veel plezier samen!
10x Ontdek de Utrechtse Heuvelrug met kinderen
1. Spelen en leren op de Grebbelinie
Klaar om dé verkenningstocht van Nederland te beleven? Bezoek het Grebbelinie Bezoekerscentrum in Renswoude! Hier ontdek je de geschiedenis van één van de grote waterlinies in Nederland. Bewandel het Soldatenpad en wordt een Dappere Soldaat van Fort aan de Buursteeg of doe een leuke speurtocht om het fort te verkennen! Sluit je ontdekkingsreis af in het restaurant of op het terras.



2. Vorstelijk uitje
Waan je terug in de tijd en bekijk Museum Huis Doorn in een heel ander perspectief. Stap in de schoenen van het personeel van de laatste Duitse keizer Wilhelm II en bezoek de kamers waar de keizer zelf nooit kwam! Hoe was het om 100 jaar geleden voor een ex-keizer te werken? En voor dierenliefhebbers: Er is een interactieve audiotour waar kinderen via hondje Senna het huis verkennen. 

Heb je echte speurneuzen in huis? Maak dan samen met de kids een spannende speurtocht door de kasteeltuin bij Kasteel Amerongen, maak kennis met de lievelingsdieren van Elisabeth en ontrafel het Mysterie. In en om dit kasteel valt genoeg te ontdekken. 



3. Naar de boer
Proef, ruik, voel en beleef het boerenleven op de Eekhoeve in Veenendaal! Bij deze beleefboerderij is van alles te doen. Ga eerst langs bij de dieren op de zorgboerderij, kies de lekkerste biologische producten in de landwinkel en proef de huisgemaakte appeltaart tijdens een kop koffie in het Theehuis. Kinderen vermaken zich in het speeltuintje of wandelen de Beleefroute aan de hand van een speurtocht. 

Een bezoek aan speelboerderij de Boterbloem is echt een feestje. Op deze melkveehouderij zijn naast koeien, ook kamelen, ezels, schapen, geiten, hertjes, hangbuikzwijnen, kippen en konijnen te bewonderen. Zijn de kids uitgeknuffeld? Dan kunnen ze losgaan in de ballenbak, rodelbaan, het klimtoestel en springkussen. Spelen maar!

Zowel bij mooi als slecht weer is Boerderij de Weistaar een topuitje! Boerengolf spelen, genieten van een high tea of met het hele gezin een route met de STEP verkennen? Het kan allemaal bij Boerderij de Weistaar in Maarsbergen. Combineer je bezoek aan het Kaas- en Botermuseum en de Landwinkel met streekproducten. 



4. Lekker klimmen
Echte klimgeitjes thuis? Op de Utrechtse Heuvelrug staan voldoende klimbomen om je lekker in uit te leven. Zoals bijvoorbeeld bij de Soesterduinen. In dit prachtige stuifzandgebied, kan je wandelen, fietsen, vliegeren, zandkastelen bouwen én klimmen in de geweldige klimbomen. Het is één grote speelplaats!

Op zoek naar nog meer avontuur? Bezoek dan eens een klimbos, zoals Klimbos Zeist. Hier vind je 2 klimroutes met 4 tokkelbanen, plankenpaden, touwbruggen, balanceertouwen, en nog véél meer. Energie over? Neem een duik in Zwembad Dijnselburg dat er direct naast ligt.



5. Kindertheater
Op het prachtige landgoed De Paltz, bij het Herman van Veen Arts Center, worden regelmatig geweldige kindervoorstellingen gegeven. Geniet van de voorstellingen van het eigenwijze eendje Alfred J. Kwak. De allerkleinsten kunnen meegaan op Sprookjestocht over het landgoed. 

Verder is er in elke gemeente op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei een theater met allerlei leuke voorstellingen voor kids. Het nieuwe theaterseizoen vol met familievoorstellingen en concerten staat al online.



6. Op safari met de Blauwe Bever
Safarischip De Blauwe Bever
maakt natuurvaarten op de Nederrijn en Lek vanuit verschillende plaatsen langs de rivier tussen Ede, Culemborg en Arnhem. Tijdens de kindervaarten leren kids van alles over de natuur. Stap aan boord met Proffessor Speurneus of vaar mee met de Piratenvaart! 



7. Voor de dierenliefhebbers
Gek op paarden en pony’s? Dan is dit uitje echt iets voor jou! Bij De Paardenkamp in Soest genieten paarden van een welverdiende oude dag. Tijdens je bezoek kun je een speurtocht doen, een rondleiding krijgen of paarden voeren.

Hebben jullie wel eens echte alpaca's gezien? De meeste kinderen zijn dol op deze wollige dieren! Bij het Alpacabos mag je zelf een alpaca uitzoeken, waarmee jullie vervolgens een wandeling in het Luntersche Buurtbosch gaan maken. Zo leuk!



8. Pannenkoeken eten
De meeste kinderen zijn dol op pannenkoeken. Niets zo leuk als je uitje combineren met een bezoek aan een van de gezellige pannenkoekenrestaurants op de Utrechtse Heuvelrug. Kies voor een pannenkoek of alleen een drankje of ijsje. 

Denk bijvoorbeeld aan Pannenkoekenhuis Bergzicht in Woudenberg, Pannenkoekenrestaurant De Grebbenberg in Driebergen of Chalet Helenaheuvel in Doorn. De locaties liggen allemaal in een mooie wandel- of fietsomgeving.



9. Lekker spelen
In de toffe speeltuin bij restaurant Blik & Burgers vermaken de kinderen zich wel even. Klimmen, springen en glijden, maar ook een gave skate baan. Ouders kunnen vanaf het lounge terras hun koters in de gaten houden en bestellen van de uitgebreide menukaart.

Zin in meer actie? Ga dan naar The Maxx Veenendaal! Hier kun je glowgolfen, lasergamen, karten, jumpen en proberen te ontsnappen uit één van de escaperooms.

Of bezoek het Parkhuys Rosarium in Doorn. Minigolf, skelter rijden, tafeltennissen, trampolinespringen of jeu de boulen, hier kan het allemaal.. 



10. Nog veel meer leuks te doen!

Er is zoveel te ontdekken op de Utrechtse Heuvelrug; met 10 tips redden we het niet. Op zoek naar nog meer leuke ideeën voor een gezinsuitje op de mooie Utrechtse Heuvelrug? Klik dan snel door naar de site via de roze button!

Benieuwd naar de ervaringen van andere bezoekers? Op de site worden ook de leukste plekken van ouders, opa’s, oma’s en kinderen getipt!