• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Een kijkje onder de grond: met kinderen Zuid-Limburgse grotten ontdekken

28 januari 2020
Grotten zijn mysterieus, fascinerend, donker en koel. Bovendien zitten ze propvol geheimen en ruige geschiedenis. Zuid-Limburg heeft échte grotten die je samen kunt bezoeken.
Zo’n tweeduizend jaar begonnen de Romeinen met het graven van grotten om zachtgeel kalksteen te winnen voor de bouw van kloosters, kerken, kastelen en hoeves.

Door deze mergelwinning kronkelt er vandaag de dag meer dan 250 kilometer aan krankzinnig-oude grotten onder Zuid-Limburg. Dat is nog 40 kilometer méér dan de afstand van Maastricht naar Brugge. Compleet onder de grond!

Behalve de superinteressante en leerzame rondleidingen die in deze grotten worden gegeven, kun je er ook op spooktocht of speurtocht gaan. Ook kun je er klimmen, grot-biken of lasergamen.
Onhoud dat de temperatuur in de grotten ten alle tijden 12 à 13 graden is... dus prop voor de zekerheid alvast een extra trui in je tas en lees verder...

1. Fluweelengrot

Kasteelruïne Valkenburg heeft vluchtgangen, welke zijn aangesloten op de Fluweelengrot. Leer alles over de blokbrekers, schuilplekken, schilderingen en sculpturen uit de woeste en wilde geschiedenis van deze boeiende grot.
Je kunt hier meedoen aan de Grotklautertocht. In anderhalf uur klim en daal je door de sprookjesachtige mergelgangen. Er zijn brede en hoge gangen, smalle en lage gangen, trappen, ladders en een 8-meter hoge klimwand. Oh wacht! Er is een hoogtepunt (of eigenlijk een dieptepunt): abseilen in een 25-meter diepe oude waterput! 

Heb je al zin in deze spannende uitdaging?

2. Gemeentegrot: Cave Experience

De Gemeentegrot in Valkenburg is de oudste mergelgrot van ons land. Je kunt kiezen voor een wandel-rondleiding of je start jouw tocht met een treintje. De gids onthult bij Cave Experience de rijke geschiedenis van de Gemeentegrot aan de hand van muurschilderingen, plaquettes, beeldhouwkunst en schuilkelders uit de periode van de koude oorlog. Bewonder de oerkracht van de natuur, de fossielen en de schelplagen. 



Geniet van een waar licht- en geluidsspektakel!

3. Maastricht Underground

Als je niet bang bent in het donker, mag je bij Maastricht Underground met de gids mee op een spannend ondergronds avontuur. Er zijn verschillende grottochten voor het hele gezin. Bijna geen licht, geen geluid, geen straling, geen enkel tijdsbesef... een bijzondere ervaring voor al je zintuigen.
Pak je zaklamp in en kies uit:
Rondleiding Grotten Noord
• Rondleiding Grotten Noord inclusief Kluis
• Steptocht Grotten Zonneberg (vanaf 14 jaar)
Kindergrottentocht (4 t/m 7 jaar) 
Kidstour (8 t/m 12 jaar) 
• Rondleiding Fort Sint Pieter

Ook kun je hier een HEEL SPANNEND kinderfeest vieren voor dappere speurneuzen die aan de hand van opdrachten door de grotten van de berg heen kruipen en sluipen (uiteraard met een gids):



Ga samen op avontuur! Durf jij het aan?

4. Grotten Zonneberg

Het is oorlog. Je moet vluchten, onderduiken, je moet verdwijnen, nú!
Mensen in Maastricht doken vroeger 30 meter onder de grond om te schuilen voor de vijand, om hun levens te redden. De Official Maastricht Guide laat je de gangen van Grotten Zonneberg zien die in deze oorlogsjaren van puur levensbelang waren.



Ontdek deze spannende grotten!

5. Mergelijkrijk

Voor kinderen is MergelRijk in Valkenburg een echt paradijs in een Mergelgrot waar enorm veel te beleven en te doen is. Met een leuk speurtochtboekje gaan jullie op pad door het gangenstelsel en ontdekken er alles over grotten, mergel en nog meer!

In het grottenatelier ga je zelf een mergelblokje bewerken en je gaat fossielen zoeken in de fossielengroeve. De van TV bekende zandtovenaar kom je ook tegen in een door hem gemaakte film, speciaal voor MergelRijk.

Als klap op de vuurpijl ga je ook leuke foto’s maken bij de 3D grotschilderingen, dus vergeet je telefoon of camera niet mee te nemen.

Er valt voor jong en oud enorm veel te beleven in deze leuke grot!


TIP: Om dan toch weer van fijn daglicht en de gezonde boslucht te genieten, speel dan na een grottocht even lekker bij Speeltuin Thienbunder!