Naturalis met kinderen
Naturalis: het Leidse museum waarin je
Al het leven in één dag ontdekt. Een écht Kidsproof uitje voor het hele gezin. Je kan er ontdekken, spelen, heel veel doen en natuurlijk ook nog leren. Wij dwalen een ochtend met onze nieuwsgierige 'kidsreporters' door de 9 zalen waaruit Naturalis bestaat op zoek naar het leven en meer.
Het begint met het gebouw zelf, de hal zo groot en helemaal open tot boven. De kids vinden dit helemaal gigantisch. Ze kunnen niet wachten om de trap op te rennen naar de eerste zaal
Leven.
ONTDEKKEN EN BEWEGENDe muziek zwelt aan in de donkere gang waar we door lopen en al snel blijkt dat we ons zogenaamd onder water bevinden. De eerste dieren zijn de vissen en een enorme haai boven ons hoofd. En zo bewegen we ons via het pad meer tussen dan langs alle dieren. Geen vitrines maar alles open en uitgestald, begeleid door muziek en videobeelden.
De kinderen racen langs de route, het vraagt om ontdekken en bewegen. De 9-jarige stopt even bij een groepje beren. IJsbeer tussen bruine beer, dat hier niet per se gesorteerd wordt op leefgebied is duidelijk. Dan stopt hij abrupt en wijst op een achtervolging van 2 dieren. Het gaat duidelijk om een Afrikaanse jacht. Welke dieren het zijn, vraagt hij. Uhh een katachtige en een hertachtige? zeg ik vaagjes. Geen bordjes, even googelen dan maar? Dochterlief van 6 vindt tussen al die honderderden dieren haar lievelingsdier de eekhoorn terug. Ook haar dag is al goed!
TRIXDan is het
Dinotijd. De dino's, jaaa is Trix er ook? roepen ze. Ja natuurlijk is T.Rex Trix er! Is dit Trix, is dit Trix? wordt er gevraagd bij de eerste enorme skeletten die we zien. Het is Trix nog niet, maar ze voldoen meer dan aan de verwachtingen. Neergezet voor een donker doek met daarop projecties van bewegende dino's en bijbehorende geluiden. Dit is animatie en ze vinden het te gek! Bij de gang naar Trix wordt de spanning opgevoerd, rood oplichtende voetstappen gaan ons voor, dreigend gegrom zwelt aan tot we de hoek om gaan en oog in oog met deze reusachtige dame staan. Dat is een héle tijd geleden dat we Trix hebben gezien en wow, ze blijft toch echt een beauty! De oudste van 12 jaar blijft even staan voor een selfie (die ik later op zijn instagram terug zie!).
In dit museum kun je ook zelf tijdreizen naar de tijd van de dino's. Benieuwd hoe wij dat beleefd hebben? Lees meer in
ons blog over de Rexperience.DOENVanaf dat punt is er steeds meer te 'doen' voor de kinderen die Naturalis bezoeken. Bij
De aarde zijn toffe 3D fotomogelijkheden, kunnen ze in een VW-busje kruipen en in een IJslands huis. In het Japans theater kijken we naar een mechanisch poppenspel met een heuze aardbeving aan het eind. Onze jongste schrok nogal en heeft besloten nooit van zijn leven naar Japan af te reizen. Wat hij dan weer wel heel erg leuk vond was het schatzoeken met de gele helm. Bij het richten van je licht krijg je uitleg over je vondst in de 'mijn'. Zo fijn dat de kinderen ook lekker aan de slag kunnen in dit museum!
Ook bij
De ijstijd is er volop te ontdekken. We zochten het passende mammoet bot en keken met de verrekijker uit over het landschap van Nederland in de ijstijd. Nederland is supergroot nagemaakt en we zagen dat Leiden nog niet bestond en daar een enorme modderrivier stroomde en dieren doorheen waadden. ''Oh jee, kijk: er is hélemaal nog niks op Terschelling, arme opa!'', aldus dochterlief. Door de verrekijkers zie je het leven van toen voor je afspelen. Tijgers, mammoeten... het gaat er iets anders aan toe dan nu:-). Dit is nog eens Kidsproof de geschiedenis ontdekken.
TORD BOONTJEWe zijn na deze zalen al ruim een uur op pad en nemen even tijd in de koffiehoek en een plaspauze. Ze willen bij de wc op de foto, want er hangen van die mooie platen. Ze bedoelen een paar van de honderden wandpanelen van Tord Boontje die door het hele museum te vinden zijn. Ik snap wel wat ze bedoelen, ze zijn prachtig, kleurrijk en divers. Goede tip dus om daar ook lekker de tijd voor te nemen.
HOOGTEPUNTDe zaal van
De vroege mens was voor onze 9-jarige wijsneus het hoogtepunt van het bezoek. Niet de reconstructie van de oermens die in al haar prachtigheid helemaal alleen in de ruimte staat opgesteld en je verlegen aankijkt. Nee, het was het schedelkapje, dijbeen en kies. Zo tentoongesteld dat het vanuit de juiste hoek bekeken een spiegeling oproept van de gehele Homo erectus. Pure magie vond hij het, met de bijbehorende vragen die ik helaas weer niet beantwoorden kon. De 6-jarige vond het 'poppetje' interessant maar ook een beetje 'gek en eng'.
De verleiding en
De dood zijn de meest contrasterende zalen. Waar bij
Leven de dieren hun leven al achter zich hadden, zie je bij de Verleiding het ontstaan. Voor kinderen de ruimte waar veruit het meest te beleven valt. Weliswaar deels afgeschermd achter een gordijn, was de sperma-race op skippy ballen snel gevonden, net als de flipperkast en ook geweldig vonden ze de testruimte met wie ze een geslaagde date zouden hebben (zoonlief met een paardenbloem:-). De felle kleuren, de vele activiteiten van elektrische vogelbaby's voeren, op je kop hangen, vogelnest bouwen tot ruiken en gluren: het is hier een werkelijke verleiding van alle zintuigen.
MOOI EN BIJZONDERDat de dood verdrietig is zie je wel, maar het is nooit eng. Het is wel mooi en ook bijzonder. Dat ontdek je al draaiende over een electronische schijf waarbij je een dier ziet vergaan. Of hoe je eigen hand uit deeltjes bestaat net als al het andere leven. Het hert dat ineens om de hoek dood op de vloer ligt. Als we niet veel later op het dakterras staan en over Leiden uitkijken komen de volgende vragen. Het bezoek zet duidelijk aan het denken.
In de
Life-science zaal kunnen ze terecht met vragen. Hier wordt live onderzoek gedaan, is het dino lab waar wordt gewerkt aan het prepareren van onder andere triceratopsen. De meiden vinden vooral de tekentafel superleuk en gaan lekker aan de slag. De tekeningen gaan uiteraard mee naar huis!
FAMILIEMUSEUMHet leven in één dag en dat is het: het is licht, donker, de aarde schudt, het is spannend, maakt geluid en beeld, leeft, verleid en eindigt boven met de dood. Zoals het leven zelf. Het is het museum van biodiversiteit, maar vooral een familiemuseum. We vonden niet overal de achtergrondinformatie die we zochten, maar het is de verwondering die aan de basis staat van meer leren. Die nieuwsgierigheid naar meer ontstaat hier ongetwijfeld bij heel veel kinderen!
PRAKTISCHE TIPSEen bezoek aan
Naturalis is alleen mogelijk met een vooraf online gereserveerd ticket met tijdslot. Je reserveert een begintijd, maar de eindtijd bepaal je zelf. Klik op de roze button om te reserveren.
Het museum ligt op loopafstand van Leiden CS. Neem de uitgang LUMC-zijde en de bordjes wijzen je de weg. Parkeren kan ook, maar zijn de plaatsen zijn beperkt. Natuurlijk kan je ook op de fiets komen. Het parkeerterrein en de fietsenstalling zijn bij de ingang aan de Mendelweg 2.
Zin om voor of na je museumbezoek gezellig samen te lunchen? Natuurlijk kan je terecht in het museumcafé. Maar neem ook eens een kijkje bij
Pannenkoekenhuys Oudt Leyden. Met de typische Hollandse sfeer is dit al een ervaring opzich!
Kom ook dit toffe Kidsproof museumuitje in Leiden beleven met het hele gezin!
Naar de website