• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Maak een tijdreis in het Rijksmuseum van Oudheden!

7 oktober 2024
Ontdek de oudheid samen met je kinderen in het Rijksmuseum van Oudheden! In dit blog van Kidsproof.nl lees je er alles over. Met tips voor de herfstvakantie en natuurlijk álles over de nieuwe toonstelling Bronstijd die 18 oktober opent!
We wensen jullie héél veel plezier in dit prachtige Kidsproof-museum. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis.

Reis in de tijd

Voor een kijkje in het oude Egypte, Rome of Griekenland hoef je niet op een verre vakantie... kom gewoon naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden! De speurtochten en audiotours nemen je duizenden jaren mee terug in de tijd.



Hoe zo'n bezoek eruit ziet?
Parkeer je in de Garenmarkt garage, dan wandel je zo over het Rapenburg naar het museum. Mooi in herfstkleuren deze tijd van het jaar. In het museum aangekomen willen de meeste kinderen eerst de grote tempel in de hal verkennen. Geef ze eens ongelijk! Vergeet ook niet de collectie LEGO® minifiguren te bekijken (hieronder meer daarover). Ook vind je in de hal een restaurant en kun je er leuke cadeautjes kopen.

Nieuwe tentoonstelling Bronstijd - vuur van verandering 

Op de eerste verdieping vind je de nieuwe tentoonstelling 'Bronstijd - vuur van verandering'. Deze is vanaf 18 oktober open voor publiek en is ook voor (groot)ouders met kinderen een bezoek waard. Dwaal samen door de expositiezalen met het speurboekje 'Op zoek naar Onno in de bronstijd' en geniet tijdens de schoolvakanties van de extra kinderactiviteiten!


Speurtocht 'Op zoek naar Onno in de bronstijd'

Samen met zwaard Jada ga je op zoek naar haar familie in de bronstijd.

Jada is een zwaard, maar niet zomaar een zwaard. Want ze is nooit gebruikt als wapen. Ze is gemaakt van brons en ze werd meer dan 3500 jaar geleden gemaakt door een bronssmid. In de bronstijd gaat Jada op zoek naar haar neef Onno en hun Franse en Engelse neven en nichten.

Lukt het zwaard Jada en jou om Onno te vinden? Dat wordt speuren in de tentoonstelling Bronstijd - vuur van verandering!




Is de Bronstijd tentoonstelling Kidsproof?

Natúúrlijk namen wij ook een kijkje in deze nieuwe tentoonstelling. Nog nooit eerder zagen we zoveel voorwerpen. 'Er was geen vitrine meer over', hoorden we van het museum. Met het speurboekje in de hand (handig, de vitrinenummers staan bij de opdrachten), hebben we de tentoonstelling ontdekt. Wat een schatkamer! We konden het niet laten om ons voor te stellen hoe het gestaan zou hebben als we dit prachtige stuk mochten dragen...:-).



Het is niet alleen pracht en praal. De unieke collectie van de 6 zwaarden zijn super indrukwekkend, ze symboliseren ook het startpunt van een tijd met strijd en oorlog. Ook zijn er 2 exposities van menselijke resten. Mocht je die niet willen zien, geen probleem. Het is duidelijk aangegeven en er hangt een gordijn voor.



De verhaallijn en de opdrachten in het speurboekje brengen de tentoonstelling echt tot leven. Zo hebben de voorwerpen allemaal een naam gekregen, zoals gouden armband Arie. Ook heel bijzonder vonden we de kleding die uit die tijd is nagemaakt. Een rode ruitjesjurk? Dat hadden we dan weer niet verwacht. Welke zou jij aantrekken?



Het speurboekje is te koop bij de kassa voor 2,95 en écht een toegevoegde waarde aan je bezoek met kinderen aan het Rijksmuseum van Oudheden. Omdat de kinderen goed moeten kunnen lezen, is de leeftijd 8+. Maar lekker rondkijken kan natuurlijk ook als je jonger bent en wat hulp krijgt met de opdrachten!




Deze herfstvakantie: Geschiedenis in LEGO® minifiguren

Kom je in de herfstvakantie naar dit prachtige museum? Dan vind je in de hal de unieke collectie minifiguren gemaakt van LEGO®-onderdelen! Leerkracht Daniël Ponsen maakte deze om zijn geschiedenislessen te verrijken. Met maar liefst 180 exemplaren ga je op reis door de wereldgeschiedenis, van de prehistorie tot nu. Voor het museum maakte Daniël nog vijftien nieuwe minifiguren, aansluitend bij een topstuk of tijdvak. Echt superleuk om te zien!

Speurtocht en zelf aan de slag

Er is ook een gratis kijk- en luisterspeurtocht rond de minifiguren (vanaf 8 jaar). Bovendien kun je in de herfstvakantie zelf met LEGO® aan de slag.

  • data: maandag 14 oktober t/m zondag 3 november 2024
  • tijd: 10.00 – 17.00 uur
  • locatie: Tempelzaal
  • kosten: gratis (excl. museumentree)
  • aanmelden: niet nodig


Leuke speurtochten en doe-boekjes voor kinderen

Heb je de speurtocht 'op zoek naar onno in de bronstijd' succesvol afgerond en heb je Onno gevonden? Kies dan één van deze speurtochten:

- Speurtocht Romeinen - vanaf 8 jaar
- Speurtocht Archeologie van Nederland - vanaf 8 jaar
- Speurtocht Egypte vanaf - 8 jaar
- Speur- en doeboekje Farao - vanaf 4 jaar

Audiotour Egypte en Grieken voor kinderen met bekende vertellers

Bij de vaste tentoonstelling Egypte is een spannende audiotour met tv-presentator Klaas van Kruistrum voor kinderen gratis verkrijgbaar aan de kassa.7+ Of luister naar spannende verhalen over Griekse helden en mythische wezens met de audiotour van Nienke de La Rive Box.



Lichtshow

Beleef tijdens jouw bezoek aan het Rijksmuseum ook gelijk de wervelende lichtshow op de Egyptische tempel. Deze show is dagelijks te bewonderen om 11.30 uur, 13.30 uur (in het Engels) en om 15.30 uur.



Kinderfeestjes in het Rijksmuseum van Oudheden Leiden 8+

Kinderen jarig? Vier het met een historisch verjaardagsfeestje Egypte of Romeinen (vanaf 8 jaar). Schuif aan bij de feestelijke verjaardagstafel. Daarna ga je het museum in om te bewijzen dat je een echte egyptoloog bent. De conservator van het museum gaat namelijk met pensioen en is op zoek naar een opvolger. Een superleuk kinderfeestje, waarbij ze leren over mummificeren, hiërogliefen en nog veel meer.

Of kies voor het Romeinse feestje. Samen met je vriendjes en vriendinnetjes schuif je aan bij de feestelijke Romeinse verjaardagstafel. Daarna gaan jullie het museum in om een diefstal in een Romeinse villa op te lossen. Iemand in het huis is er vandoor gegaan met de gouden munten van oom Remus. Maar wie?

Leuk voor thuis

Wil je de deur niet uit? Ook dan kun je een kijkje nemen in het museum en het land van de farao’s! Via de museumwebsite kun je thuis aan de slag met knutseltips, online rondleidingen, tekenspellen, kleurplaten en speurroutes.


Met de familie of andere groep

En tot slot nog deze tip. Ga je met het hele gezin naar het Rijksmuseum van Oudheden? Boek dan een groepsrondleiding met gids, leuk voor een familiedag of een schooluitje. Wel even van tevoren reserveren.

Rijksmuseum van Oudheden is dus écht een Kidsproof museum voor de hele familie. We wensen je veel plezier. Voor meer tips voor je dagje Leiden zien we je graag op www.kidsproof.nl/leiden

Tamara en Jantine

Naar de website