Gerda is coördinator bij het CJG en heeft zelf een zoon die net naar de middelbare school is gegaan. Ze snapt onze vraag goed.
"Het is inderdaad een grote sprong. De overgang is groot. 8e groepers zijn de oudsten, brugpiepers weer de jongsten. Er komt enorm veel op die kinderen af. Andere klas, andere klasgenoten, verschillende docenten, huiswerk, ander ritme. Maar ook praktische zaken als verder fietsen, op school kan je alleen met een pinpas betalen, krijg je misschien wel kleedgeld en moet je zelf daarmee om leren gaan."
Hulp van ouders
Ouders kunnen deze overgang naar de middelbare school makkelijker maken door hun kind goed voor te bereiden en te begeleiden. Dat kan bijvoorbeeld door wat extra thuis te zijn (zeker in het begin), om je brugpieper op te vangen, helpen te plannen, leer huiswerk overhoren. Het beste is om hier meteen mee te starten en niet pas als het “mis” dreigt te gaan, kinderen kunnen daar juist onzeker van worden.
Vertrouwen
Pas wel op dat je er niet in doorschiet. Ouders zijn geneigd “de controle” te willen houden/hebben. De zogenaamde helikopter ouders. Door van alles en nog wat te vragen, bovenop het huiswerk te zitten etc.., steeds maar weer te zeggen dat ze voorzichtig moeten fietsen, gezond moeten eten etc.. Kinderen hebben ook rust nodig en vrijheid. Vertrouwen is het sleutelwoord. In je kind geloven. Kinderen mogen ook (juist!) fouten maken. Als ze fouten zelf weten op te lossen is dat ontzettend goed voor hun weerbaarheid en zelfvertrouwen.
Belangrijk dus is om de druk niet teveel op te voeren. Betrokken zijn, maar niet op zijn of haar huid zitten. Betrokken zijn doe je door bijvoorbeeld naar ouderavonden te gaan, kennis te maken met de mentor. Zo laat je ook je betrokkenheid met de school en je kind zien. Als er dan wat is, zijn de lijntjes korter en is het eerder gesignaleerd en opgelost. Zo mogen ze fouten maken, maar loopt het niet uit de hand.
Voorbereiden, samen met je puber.
Theatergroep PlayBack maakte de voorstelling 'De Grote Sprong', die gaat over de overgang van de basisschool naar de middelbare school en is bedoeld voor leerlingen uit groep 8 en hun ouders.
Theater is een goed middel om in gesprek te gaan met jongeren en hun omgeving. Zo komt een dialoog op gang over thema's die vaak onbesproken blijven, zoals alcohol en drugs, (online) pesten en social media, omgaan met geld, en culturele diversiteit. Door jongeren te laten nadenken over wie ze zijn en waar ze voor staan worden ze weerbaarder en sociaal vaardiger.
CJG Leiden heeft regelmatig themabijeenkomsten over deze en meer gerelateerde onderwerpen. De bijeenkomsten staan op de site van het CJG vermeld en daar kan je je ook aanmelden.
Succes met jullie sprong! Tamara